Bécsi Állami Operaház: íme a jövő évad!

Sajtótájékoztatón ismertette a jövő szezon műsorát Dominique Meyer igazgató és Franz Welser-Möst főzeneigazgató

Bécsi Állami Operaház
Bécsi Állami Operaház

Hat operapremierrel készül a 2013-2014-es évadban Bécs elsőszámúnak tartott kulturális intézménye, az Állami Operaház (Wiener Staatsoper). A Puccini, Mozart, Dvořák, Cilèa, Wagner és Janáček műveit felsorakoztató újdonságkínálat a hihetetlenül nagy, összesen negyvenhat operából álló repertoárba ágyazódik be a következő szezon folyamán.

Október 5-én kerül sor az első premierre: Puccini az énekesekkel szemben különleges követelményeket támasztó, talán legritkábban játszott „nagy” operáját, A Nyugat lányát tűzi műsorára a színház hosszú idő után – sztárszereposztással: Minnie-t Nina Stemme, Dick Johnsont Jonas Kaufmann, Rance sheriffet Tomasz Konieczny énekli. A rendező a Staatsoper színpadán már sok emlékezetes produkciót megálmodó Marco Arturo Marelli, az előadásokat a főzeneigazgató, Franz Welser-Möst vezényli.

A varázsfuvola új produkciója éppen Marelli 2000-ben bemutatott rendezését váltja fel; az új változatot, mely először november 17-én kerül a közönség elé, Patrice Caurier és Moshe Leiser párosa állítja színpadra. A karmester Christoph Eschenbach lesz, a szereposztás élén Brindley Sherratt (Sarastro), Benjamin Bruns (Tamino), Olga Pudova (az Éj királynője), Anita Hartig (Pamina) és Markus Werba (Papageno) nevét találjuk (de a júniusi előadások során már új beállókat is avat a produkció).

A tábornagyné: Nina Stemme
Jelenet a Staatsoper Rózsalovag-előadásából (a tábornagyné: Nina Stemme)

2014 a Ruszalka premierjét hozza meg a Staatsoper törzsközönsége számára: a világban mind népszerűbbé váló cseh dalmű a színház pár éve indult Janáček-sorozatának egyfajta széljegyzeteként is felfogható. Dvorák operáját az autentikusság jegyében cseh karmester, Jiří Belohlávek dirigálja majd, a rendező a tavaly két produkciót is színpadra állító Sven-Eric Bechtolf lesz. A rangos szereposztás itt is garantált: a vízitündér szerepében Krassimira Stoyanova lép föl, a herceget Michael Schade, a vízimanót Günther Groissböck alakítja.

Az Adriana Lecouvreur David McVicar rendezte előadását a londoni Covent Gardenből veszi át Bécs; a produkcióval együtt érkezik a címszereplő, Angela Gheorghiu is. (Az Opera-Világ korábban a DVD-kiadásról kritikát közölt.) A gazdag kiállítású verista dalmű további szerepeiben Massimo Giordano (Maurizio), Jelena Zsidkova (Bouillon hercegné) és Roberto Frontali lép fel, a karmester Evelino Pidò. A premier időpontja február 16.

A Wagner-repertoár folyamatos gondozása hívja életre az új Lohengrin-produkciót, melyet a magyar származású Andreas Homoki (korábban a berlini Komische Oper, jelenleg a Zürichi Opera intendánsa) állít színpadra és Bertrand de Billy vezényel. A címszerepet Klaus Florian Vogt énekli, Elzátt a Budapesti Wagner-napokról is ismert Camilla Nylund alakítja.

Az évad utolsó premierje a főzeneigazgató szívügyének tekintett Janáček-ciklus harmadik darabja, A ravasz rókácska lesz. A cseh-morva zeneszerző különleges hangulatú és az állatok megjelenítése miatt bonyolult rendezői feladatot kínáló operáját Otto Schenk viszi színre, aki évtizedek óta műsoron lévő és gondozott rendezései (Fidelio, A rózsalovag, A denevér) mellett hosszú idő után először jelentkezik új produkcióval a Staatsoperben. A rókácskát Chen Reiss, az erdészt Gerald Finley énekli az új produkcióban.

Jelenet a Staatsoper Don Giovanni-előadásából (Donna Anna és Don Giovanni: Marina Rebeka és Peter Mattei) (fotó: Michael Pöhn)
Jelenet a Staatsoper Don Giovanni-előadásából (Donna Anna és Don Giovanni: Marina Rebeka és Peter Mattei) (fotó: Michael Pöhn)

Három új betanulást is hirdet a Staatsoper. Elsőként Donizetti Boleyn Annája  kerül színre új szereposztásban október 25-én – a karmester, miként a 2011-es premieren is, Evelino Pidò lesz. A címszerepet Krassimira Stoyanova, Jane Seymourt Sonia Ganassi, Lord Percyt Stephen Costello (aki korábban a Metben is alakította a szerepet), Henrik királyt Luca Pisaroni formálja meg az Eric Génovèse rendezte előadásban.

Britten Peter Grimes című operája, mint rendesen, a címszereplő tenor személye köré épül, akit ezúttal Ben Heppner fog alakítani. A november 23-án feltámadó produkció rendezője Christine Mielitz, karmestere Graeme Jenkins.

2014. május 23-án újítják fel a Hoffmann meséit a két Nemzeti színházi rendezése nyomán immár hazánkban is nagy elismertségnek örvendő Andrei Şerban víziójában. A címszerepet Piotr Beczała énekli, a négyes baritonszerepben Ildar Abdrazakov lép fel; Hoffmann szerelmeit ezúttal három énekesnő – Daniela Fally, Marina Rebeka és Nadja Kraszteva – között osztják föl.

A repertoárt böngészve természetesen ezen kívül is találunk kiemelkedően izgalmas előadásokat – így például a májusi Faust-sorozatot Piotr Beczała, Anna Netrebko és Erwin Schrott főszereplésével, vagy az Anyegin márciusi szériáját, melyben Dinara Alijeva (Tatjána), Nadja Kraszteva (Olga), Mariusz Kwiecień (Anyegin) és Rolando Villazón (Lenszkij) lép fel. Szintén az évad egyik csúcspontjának ígérkezik az október Rózsalovag-sorozat, melyben Renée Fleming tábornagynéja mellett Sophie Koch Octavianjának, Peter Rose Ochs bárójának és Mojca Erdmann Sophie-jának tapsolhat a közönség – utóbbi produkciót Fischer Ádám vezényli, aki A rózsalovag mellett még a Titus kegyelmét és (egy hamburgi vendégjátékon) a Figaro házasságát dirigálja a Staatsoperben. Rajta kívül egy magyar nevet találunk a Bécsi Állami Opera jövő évi fellépői között: Molnár Levente A sevillai borbély címszerepét énekli két alkalommal jövő februárban.

Bővebb információk a Bécsi Állami Operaház honlapján találhatók.