Az olvasókhoz

Ritkán fordulunk közvetlenül az Olvasókhoz – a rendkívüli helyzetre való tekintettel most kénytelenek vagyunk megtenni

Kedves Olvasóink!

Az elmúlt hetekben mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott. Aligha igényel különösebb magyarázatot, hogy ez mit jelent szerkesztőségünk számára: mindaz, ami tizennégy éve az Opera-Világ legfontosabb célja, vagyis a hazai és a külföldi operaélet kritikai szemléje – egyszerre lehetetlenné vált, hiszen a nemzetközi operaélet határozatlan időre szünetel.

Mit tehet ilyen helyzetben az a néhány lelkes újságíró, aki nem csupán Önöket szeretné továbbra is olvasnivalóval ellátni, de saját magával is szeretné elhitetni: mindez csak ideiglenes állapot, és van értelme az eddigi keretek fenntartásának?

Operaházunk – otthon

Nos, az elmúlt két hétben közelmúltbeli eseményekről jelentettük meg „kifutó” cikkeinket, amelyeknek átfutási ideje akár normál ügymenetben is elhúzódhatott volna ennyi ideig. A következő időszakban (szintén egy-két hétig) „hiánypótló” napokat tartunk: számos olyan esemény zajlott januárban és februárban, amelyen ott voltunk, szerettünk is volna írni róla, sőt adott esetben a cikk is elkészült, de a megjelenés különböző okokból elmaradt. Most itt az alkalom, hogy pótoljuk ezeket! Így rövidesen olvashatnak majd a Zeneakadémia féléves operavizsgájáról, a Müpa Bellini-előadásáról és a müncheni Kékszakállú-premierről.

Utána pedig… írjuk, ami nekünk fontos, ami az élő előadások nélküli napokban elérhető, s ami az Önök érdeklődését is felkeltheti. Írunk, mert meggyőződésünk, hogy a járvány túlélésének egyik eszköze, ha rendületlenül hiszünk a kultúrában és a humanitásban – melyek egyik legcsodálatosabb szülötte az opera.

Az Opera-Világ szerkesztői