Elhunyt Komlóssy Erzsébet

A legendás mezzoszopránt életének 81. évében érte a halál

Komlóssy Erzsébet az Aida Amneriseként
Komlóssy Erzsébet az Aida Amneriseként

Életének 81. évében, április 22-én elhunyt Komlóssy Erzsébet, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze. A külföldön is nagy sikereket aratott énekesnőt elsősorban a nagy drámai hősnők megformálójaként ismerték, ám sokoldalú színészi képességei által lírai szerepekben is meggyőző alakításokat nyújtott.

Salgótarjánban született 1933. július 9-én. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte László Géza tanítványaként. 1955-ben Szegeden debütált a Háziasszony (Kodály Zoltán: Székely fonó) szerepében. 1958-ig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, majd az Operaház magánénekese lett. Közreműködött Szokolay Sándor Vérnász és Hamlet c. operáinak ősbemutatóján. Oratóriuménekesként is gyakran fellépett. 1964-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1973-ban Kossuth-díjjal ismerték el művészetét, 1982-ben vette át az Érdemes Művész kitüntetést.

Főbb szerepei: Ulrica (Verdi: Az álarcosbál); Azucena (Verdi: A trubadúr); Carmen (Bizet); Amneris (Verdi: Aida); Orpheusz (Gluck: Orpheusz és Eurüdiké); Gertrúd (Erkel: Bánk bán); Delila (Saint-Saëns: Sámson és Delila); Márfa (Muszorgszkij: Hovanscsina); Örzse (Kodály: Háry János); Klütaimnésztra (Richard Strauss: Élektra); az anya (Szokolay: Vérnász) az öreg grófnő (Csajkovszkij: A pikk dáma).

A művészt az Opera saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Forrás: Magyar Állami Operaház