Zaklatási ügy az Operaházban?

Lapinformációk szerint az intézmény egyik vezetőjével szemben folytattak le belső vizsgálatot

Belső vizsgálatot folytattak le a Magyar Állami Operaházban az intézmény vezető beosztású férfi dolgozójával szemben, akinek szexuális tartalmú zaklatásait a dalszínház több női munkatársa szóvá tette – adta hírül tegnap a narancs.hu. Az Operaház a lap megkeresésére elismerte a vizsgálatot, amelyet a rendelkezésre álló információk alapján felelősségre vonás nélkül zárt le. A narancs.hu közlése szerint a zaklatást elszenvedők féltek, a vizsgálat során nem merték névvel vállalni az intézményi vezetők előtt a történteket.

„Információink szerint az Operaház énekkarának két női tagja számolt be arról, hogy a vezető beosztású férfi több alkalommal egyértelművé tette szexuális közeledési szándékait. Obszcén szavakkal, ellentmondást nem tűrve tárta eléjük akaratát négyszemközti beszélgetések során. Úgy tudjuk, fizikai abúzusra nem került sor, a munkavállalóként kiszolgáltatott helyzetben lévő női kartagokra azonban az ismétlődő, erőteljes verbális agresszió is rendkívül megterhelően hatott, sokkolta őket, és a feszültség azóta sem oldódott bennük” – áll a tegnap megjelent cikkben.

A Magyar Állami Operaház

Az Operaházban működő három szakszervezet közül kettő március elején jelezte a vezetőségnek a történteket. Az esetek állítólag nem voltak előzmény nélküliek. Az Operaház felső vezetéséhez eljutott valamennyi panasz, Ókovács Szilveszter főigazgató március végén elrendelte a belső vizsgálatot: ennek tényét az Operaház is megerősítette a narancs.hu megkeresésére. A vizsgálat eredményéről az Operaház az alábbiakat közölte:

  1. „2020 márciusának elején két szakszervezeti vezető beszélt egy énekkari művészről, aki másvalakik állítólagos zaklatásáról tud az énekkarban.”
  2. „Az illető művésznőt meghallgattuk, aki »az élete árán sem« volt hajlandó felfedni, kik az állítólagos sértettek.”
  3. „Adtunk időt az állítólagos sértettek jelentkezésére, közben meghallgattuk az érintetett is (…), aki tagadta a vádat”.
  4. „Mivel sértettek semmilyen módon nem álltak elő, az eljárást megszüntettük.”

A narancs.hu információi szerint a május elején lezárt vizsgálat a bepanaszolt operaházi vezető felelősségét azért nem állapította meg, mert a rendelkezésére bocsátott információk alapján arra jutott, az illető nem követett el kötelezettségszegést. Ugyanakkor a vizsgálat hivatalos végkövetkeztetése leszögezi: vezető munkatársuk kommunikációja rossz, azon érdemes változtatni.

Az esetről további részletek a narancs.hu írásában olvashatók.

narancs.hu / Opera-Világ