Yannick Nézet-Séguin a Met új főzeneigazgatója

A kanadai dirigens 40 év után váltja a tavasszal leköszönt James Levine-t

Yannick Nézet-Séguin
Yannick Nézet-Séguin

Yannick Nézet-Séguin váltja James Levine-t a New York-i Metropolitan Opera főzeneigazgatói posztján – jelentették be a múlt hét végén hivatalosan is. A negyvenegy éves québeci karmester a 2017/2018-as szezontól mint kijelölt főzeneigazgató kapcsolódik be az intézmény irányításába, kinevezése csak 2020/2021-től válik véglegessé.

A hosszú átmeneti időt az indokolja, hogy Nézet-Séguin – aki 2009-ben debütált a Metben a Carmennel, s azóta a Don Carlost, a Faustot, a Traviatát, a Ruszalkát és az Otellót vezényelte – egyszerre több együttes irányításában is érdekelt. A közelmúltban meghosszabbított szerződése értelmében a 2025/2026-os évadig vezetője a Philadelphiai Zenekarnak, valamint 2017/2018-ig a Rotterdami Filharmonikusoknak is, így a dirigens véglegesítéséig évadonként két operát fog vezényelni – ez a szám aztán évi öt produkcióra növekszik majd.

„A társulat választása egyértelműen Yannickra esett. Ő a megfelelő ember a megfelelő pillanatban ahhoz, hogy új – és remélem, dicsőséges – fejezethez vezessen bennünket a Met történetében” – fogalmazott Peter Gelb, a Met igazgatója. Az intézmény közleménye kiemelte: amíg Nézet-Séguin a Philadelphiaiak vezetője marad, a színház tanulmányozni fogja a két együttes közti együttműködés lehetőségét, kihasználva a főzeneigazgató kettős tisztségéből fakadó előnyöket.

A Metropolitan Opera főzeneigazgatói tisztségének betöltése azután vált időszerűvé, hogy a posztot negyven éven át ellátó legendás maestro, James Levine áprilisban bejelentette: egészségügyi okokból kénytelen lemondani. Aktív főzeneigazgatóként május 7-én búcsúzott a közönségtől a Szöktetés a szerájból vezénylésével, de karmesterként a jövő évadban is számítanak munkájára.

Forrás: Metropolitan Opera; MTI