V4 operagála Gruberovával az M5 HD műsorán

A 2017-es Müpa-koncertet vasárnap este sugározza a kulturális csatorna

Június 21-én, vasárnap este 20:30-tól sugározza az M5 HD kulturális csatorna a Müpában 2017-ben rögzített V4 operagálát, melyet a Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából rendeztek.

Ha a koncertlátogató nem tudná a rendezvény címéből, alighanem akkor is gyanút fogna: szlovák koloratúrszoprán és tenor, magyar alt és lengyel basszus egy koncerten, szlovák karmesterrel és magyar zenekarral, magyar, cseh, lengyel és szlovák zeneszerzők darabjaival – mindez aligha lehet más, mint a négy visegrádi ország együttműködésének zenei lenyomata.

Edita Gruberová (fotó: Posztós János / Müpa)

Az est legfényesebb csillaga Edita Gruberová, „a koloratúra királynője”, akinek csodálatos hangjáért, makulátlan technikájáért és kifejező előadásmódjáért évtizedek óta töretlenül rajong a magyar közönség is. „A szlovák fülemüle” négyszer is pódiumra lép a hangverseny folyamán, stilárisan igen változatos kínálattal: Smetana A csók, Mozart Idomeneo, Puccini Gianni Schicchi és Bellini Az alvajáró című operájából énekel egy-egy reprezentatív áriát. A koncerten régi ismerősként üdvözölhetjük Schöck Atalát, a hazai énekestársadalom egyik kiválóságát, valamint megismerhetjük a Metben is foglalkoztatott szlovák tenort, Tomaš Juhást és Krzysztof Bączyk lengyel basszust.

A műsor összeállítói arra is gondot fordítottak, hogy a „visegrádi szellemet” ne csak a közreműködők nemzeti hovatartozása erősítse, de a műsoron megszólaló számok is ezt tegyék: a nagy klasszikusok, Mozart, Rossini, Bellini, Rahmanyinov, Mascagni és Puccini mellett magyar (Erkel, Kodály), cseh (Smetana, Dvořák), lengyel (Moniuszko) és szlovák (Moyzes) komponista művei is megszólalnak. Utóbbi, Alexander Moyzes (1906-1984) Garam menti táncok című sorozata, amelyből a negyedik tételt ismerhetjük meg a Gruberová által nagyra tartott, s vele rendszeresen együttműködő Peter Valentovič vezényletével, vérbeli zenetörténeti kuriózum – a magyar közönség minden bizonnyal most hallja majd először.

Müpa / Opera-Világ