Új tagokkal bővült a Halhatatlanok Társulata

Köztük ismét két operaénekessel is

Idén az ATV nézői dönthették el, hogy kik legyenek azok a művészek, akik méltóak a „Halhatatlan” jelzőre. A szavazás két hónapon keresztül tartott. Az ünnepélyes díjátadót ősszel láthatják a nézők az ATV-n – adta hírül tegnap a televíziós csatorna.

Szinetár Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy nagyon elégedett volt a jelöltek névsorával. A Halhatatlanok Társulatának kuratóriumi elnöke szerint óriási a létszám és nagyon sok a tehetséges művész, zsűri jól dolgozott és a közönség jó döntéseket hozott.

A műsorban elhangzott a végeredmény is: az operaénekesek közül a nézők szavazataikkal Csavlek Etelkát és Miklósa Erikát választották be a Halhatatlanok közé.

Csavlek Etelka és Miklósa Erika (fotó: OSZK, Németh Andrea / BTF, Emmer László)

A többi kategória győztesei: Esztergályos Cecília és Hernádi Judit (színésznők), Benedek Miklós és Koltai Róbert (színészek), valamint Medveczky Ilona és Oláh Zoltán (táncművészek).

A Halhatatlanok Társulatát a Magyar Televízió egykori kulturális műsorszerkesztősége, a Stúdió kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin hozták létre 1996-ban, egy portrésorozat ötlete nyomán. A társulat Örökös Tagjait a nagyközönség választja meg azon előadóművészek közül, akikről úgy vélekedik, hogy tehetségükkel, a nemes célok melletti kiállásukkal, valamint a rendelkezésükre álló eszközökkel sokat tettek a kultúráért, a művészetért és a társadalomért. Az Örökös Tagság elnyerése még a sikerhez legjobban hozzászokott színészek számára is nagy megtiszteltetés.

Eredetileg a közönség tíz színpadi művésznek ítélte oda a díjat. Jelenleg neves művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium négy kategóriában (színésznő, színész, operaénekes, táncművész) jelöl ki négy-négy művészt, akiknek a neve felkerül a szavazólapra, amelyet országos, illetve regionális napi- és hetilapok több alkalommal közölnek. A nézők szavazatai alapján végül kategóriánként két-két művésszel bővül a Halhatatlanok Társulata. Ők a legújabb Örökös Tagok.

A közönség megszavaztatása, ezáltal a díjak odaítélése – pénz, illetve hivatalos támogatottság hiányában – 1999 és 2003, valamint 2010 és 2013 között szünetelt. 2013-ban a Klubrádió vállalta, hogy – folytatva a korábbi hagyományt – teret ad a szavazásnak, a díjátadó gálának, valamint a nyertesekről készülő portréknak. Támogatásukkal két évfolyam (2013, 2015) készült el, majd ismét szünet következett.

Öt év kihagyás után, 2020-ban az ATV keltette újra életre és vállalta a szavazás lebonyolítását, a gálaműsort, valamint a hagyományos lábnyomok elkészítését és kihelyezését.

atv.hu