Új fesztivál Budapesten

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek címen közvetítéssorozatot szerveznek hazai és külföldi előadók közreműködésével

A Müpa szervezésében megvalósuló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek április 2. és 18. között várja majd a kultúra szerelmeseit. A járványhelyzet miatt idén természetesen online, ingyenes közvetítések formájában zajlik majd a fesztivál, mely Bartók Béla születésének 140. évfordulójának állít emléket.

Bár a fesztiválprogram bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, nem kizárólag a zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel. Sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

A fesztiválon két operaprodukciót és egy izgalmas összművészeti előadást is bemutatnak majd. Pótolni fogják Kurtág György A játszma vége című operájának tavaly elmaradt magyarországi bemutatóját, a milánói ősbemutató szereplőivel, karmesterével és színre állításában, ám az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével. A rendező Pierre Audi, a karmester Markus Stenz lesz, a főszerepeket Frode Olsen, Leigh Melrose, Hilary Summers és Leonardo Cortellazzi alakítják.

René Jacobs és a Kammerorchester Basel produkciója, Haydn Orlando lovag című operájának előadása a fesztivál zárónapján fog felcsendülni, ebben Thomas Walker, Sophie Harmsen, Robin Johannsen, Konstantin Krimmel és Sunhae Im működik közre.

Nagyszombat este kerül sor a Magyar Állami Operaház premierjére, a Keresztkantáták című előadás Bach műveire épít, a rendező-koreográfus Horváth Csaba lesz, közreműködik a Forte Társulat. Az előadás énekes szólistája Kovács István, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Bartal László fogja vezényelni.

A többi program fellépői közül ki lehet még emelni a János-passiót John Eliot Gardiner vezényletével, Riccardo Chailly Sztravinszkij A katona története című darabját szólaltatja meg, Vashegyi György és együttesei Mozart-esttel készülnek, és a fesztivál keretében ismerheti meg a közönség a Müpa zeneműpályázatának egyik nyertesét, Farkas Bence Korda Sándor 1918-as némafilmjéhez, Az aranyemberhez írt kísérőzenét.

Részletes program a fesztivál honlapján érhető el.