Új évad Bécsben

Meghirdette 2016/17-es évadát a Bécsi Állami Operaház

Közzétették a Bécsi Állami Operaház új évadának tervét, öt premier várja a közönséget, de a repertoárdarabokban is számos sztárelőadó lép fel.

Gluck Armide című operáját Marc Minkowski és a Les Musiciens du Louvre mutatja be, az előadást Ivan Alexandre fogja rendezni. A főbb szereplők Gaëlle ArquezPaolo RumetzGabriel Bermúdez és Olga Bezsmertna lesznek.

Verdi Falstaffja lesz a következő premier, David McVicar rendezésében és Zubin Mehta vezényletével. A címszerepet Ambrogio Maestri énekli, a további szerepekben Ludovic TézierPaolo FanaleCarmen Giannattasio és Hila Fahima látható.

A trubadúr Daniele Abbado rendezésében kerül színre, a karmester Marco Armiliato lesz. A címszerepben Roberto Alagna, Leonoraként Anna Netrebko, Luna gróf szerepében pedig Ludovic Tézier lép fel.

Új Parsifal-előadás is készül az évadban, ezt Alvis Hermanis fogja rendezni és Semyon Bychkov vezényelni. A fontosabb szerepekben Christopher Ventris, Gerard Finley, Hans-Peter König és Nina Stemme lép színpadra.

Az évad utolsó premierje Debussy Pelléas és Mélisande című operája, amely Marco Arturo Marelli rendezésében, Alain Altinoglu vezényletével kerül színre. A címszerepeket Benjamin Bruns és Olga Bezsmertna alakítja, de Bernarda FinkSimon Keenlyside és Franz-Josef Selig is látható lesz a produkcióban.

Bécsi Állami Operaház
Bécsi Állami Operaház

A repertoárelőadások közül három művet fontos kiemelni, A varázsfuvolát, a Don Giovannit és a Figaro házasságát, melyeket Fischer Ádám fog vezényelni. Utóbbiban Peter Mattei, Dorothea Röschmann és Valentina Naforniţă, a másik szereposztásban pedig Carlos Álvarez működik közre, a Don Giovanniban pedig Simon Keenlyside hallgatható meg.

A többi előadásban olyan jeles művészek működnek közre, mint Anja Harteros (Tosca), Angela Gheorghiu (Tosca), Violeta Urmana (az Aida Amnerise), Petra Lang (Izolda, mindhárom Brünnhilde, a Lohengrin Ortrudja), Camilla Nylund (A halott város női főszerepei, Sieglinde A walkürből), Waltraud Meier (Klütaimnésztra az Elektrában), Nina Stemme (Elektra), Marina Rebeka (a Traviata Violettája), Olga Peretjatko (Adina a Szerelmi bájitalban), Véronique Gens (Desdemona Verdi Otellójában), Krisne Opolais (Pillangókisasszony), Ricarda Merbeth (Elza a Lohengrinben), Krassimira Stoyanova (Erzsébet a Don Carlosban), Jelena Zsidkova (Eboli), Eva-Maria Westbroek (A nyugat lánya Minnie-je).

A férfi énekesek közül fellép Jonas Kaufmann (Cavaradossi a Toscában), Juan Diego Flórez (Elvino Az alvajáróban, Rómeó Gounod operájában), Klaus Florian Vogt (A halott város Paulja, Lohengrin), Ramón Vargas (Don Carlos, Gabriele Adorno a Simon Boccanegrában), Johan Botha (Radames az Aidában, Kalaf a Turandotban), Robert Dean Smith (Siegmund A walkürben), Peter Seiffert (Otello), José Cura (Dick Johnson A nyugat lányában), Rolando Villazón (Nemorino a Szerelmi bájitalban), Charles Castronovo (Alfredo a Traviatában), Stephen Gould (Peter Grimes, Trisztán), Marcelo Álvarez (Kalaf a Turandotban), Piotr Beczała (III. Gusztáv Az álarcosbálban), Dmitrij Korcsak (Nemorino a Szerelmi bájitalban), Plácido Domingo (Posa márki a Don Carlosban, valamint vezényli a Rómeó és Júliát és a Toscát), Dmitrij Hvorosztovszkij (Giorgio Germont a Traviatában, Simon Boccanegra), Simon Keenlyside (Macbeth), Ambrogio Maestri (Amonasro az Aidában), Bryn Terfel (mindhárom Wotan, Dulcamara a Szerelmi bájitalban), Thomas Hampson (Scarpia a Toscában), Ferruccio Furlanetto (II. Fülöp a Don Carlosban), Leo Nucci (Nabucco), Ildebrando D’Arcangelo (Fiesco a Simon Boccanegrában), Adrian Eröd (A halott város baritonszerepei), Tomasz Konieczny (Jack Rance A nyugat lányában, Telramund a Lohengrinben), Günther Groissböck (Henrik király a Lohengrinben), Erwin Schrott (Leporello a Don Giovanniban), Pavol Breslik (Lenszkij az Anyeginben).

Részletes műsor az intézmény honlapján érhető el. A korábbi évek bécsi előadásairól szóló cikkeink itt olvashatók.