Új Carmen a Margitszigeten

Calixto Bieito rendezése Bécs után Budapestre érkezik

A Carmen-bemutatót – a tavaszi bécsi előadást követőn – a Margitszigeti Színház, állandó partnerével, a Magyar Állami Operaházzal együttműködésben visz színre, Calixto Bieito rendezésében. Bár a rendező stábja nemzetközi, a szereposztás ez alkalommal tisztán magyar operaénekesekre épül. Bretz Gábor és Brickner Szabolcs is világot látott művészek, akik ez alkalommal itthon csillogtatják meg tehetségüket, Carmen szerepében pedig Szántó Andreát láthatja és hallhatja majd a nagyérdemű a Margitszigeten.

Június végén, nyolc év után tér újra vissza Carmen a Margitszigeti Szabadtéri Színház színpadára. A világsikerű produkciónak ráadásul június 25-én és 27-én egy itthon még soha nem látott feldolgozását láthatják majd a nézők, az operarendezés Tarantinójaként emlegetett katalán művész, Calixto Bieito jóvoltából.

„Szellemes ez a hasonlat, mert Bieito valóban úgy jut el az operák lélektanának mélyére, hogy aztán nem fogja korlátok közé magát, hanem amit ott talált, azt színpadra is teszi. Olyan egészen elképesztő asszociációkkal tud és mer is élni, amelyek a klasszikus operajátszástól nagyon messze, ugyanakkor a lényeghez nagyon közel állnak. Ezért lehetséges például az, hogy az első felvonásban, a tikkasztó sevillai nyár hangulatát, a bágyasztó forróság sivatagias érzését úgy hozza létre, hogy egy katona végig körben fut a színpadon, és vele együtt fáradunk el mi is.” – mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, a Carmen-bemutató ötletgazdája.

A Bieito-rendezés egyébként már az egész világot bejárta, a legnagyobb színházak tűzték műsorra, egytől-egyig nagy sikert avatva az örök klasszikus húsba vágóan éles, provokatív változatával. „Ez a leggyakrabban játszott operacím Magyarországon, a közönség nagyon szereti a darabban uralkodó tüzes, andalúz érzelmeket és indulatokat. S bár a járvány miatt az emberek elszoktak az ilyen jellegű programoktól, a tömegrendezvényektől, őszintén remélem, hogy nyáron, a szabadtéri színházba szívesen jönnek majd, és telt ház előtt játszhatjuk a produkciót.” – tette hozzá a főigazgató.

Az előadás további szerepeiben Sáfár Orsolyát, Gábor Gézát, Megyimórecz Ildikót, Fürjes Anna Csengét, Erdős Attilát és Ódor Botondot láthatja a közönség. A Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

Az előadásról további részletek a színház honlapján olvashatók.

Forrás és fotó: Margitszigeti Színház