Pretty Yende rasszizmussal vádolja a francia hatóságokat

Az énekesnő kifogásolta a Franciaországba történő beutazásakor vele szemben alkalmazott eljárást

A nemzetközi hírű szoprán, Pretty Yende a közösségi médiában tette közzé történetét arról a szerinte méltatlan bánásmódról, amiben a francia hatóságok részesítették, amikor megpróbált belépni az országba.

Az énekesnő beszámolója szerint június 21-én érkezett Franciaországba, hogy közreműködjön a Théâtre des Champs-Élysées Bellini Az alvajáró című operájából tartott negyedik előadásán. Előtte Milánóba utazott, hogy megkapja a további európai előadásaihoz szükséges tartózkodási engedélyét, ám visszatérésekor a francia hatóságok nem tartották megfelelőnek a papírjait. Beszámolója szerint az ügyben eljáró hivatalnok nem beszélt angolul, és csak később nyílt lehetősége egy tolmács segítségével ismertetni az álláspontját. Bár ügyvédje igyekezett elmagyarázni a hatóságoknak, hogy rendben van a tartózkodási engedélye, az illetékesek vissza akarták küldeni Olaszországba, a köztes időben pedig egy sötét és hideg szobában tartották, illetve levetkőztették és megmotozták.

Pretty Yende Instagram-posztjában azt írta, úgy érezte, bűnözőként kezelik, elvették a személyes tárgyait, és szerinte ezt a bánásmódot bőrszíne miatt érdemelte ki. Végül az ügyet a Théâtre des Champs-Élysées közbenjárására sikerült rendezni, de az énekesnő még mindig sokkos állapotban” érzi magát, és úgy gondolja, most már tudja, milyen lehet börtönben lenni, illetve mit élhetnek át a rendőri brutalitás áldozatai.

Miközben a kommentelők egy része kétségbe vonta, hogy a neves szoprán a koronavírus miatt hozott szabályoknak valóban megfelelő papírokkal rendelkezett a Franciaországba történő beutazáshoz, több kollégája, például Nadine Sierra és Joseph Calleja támogatásáról biztosította.

Forrás: Operawire
Fotó: Kim Fox Photography