Turandot a kőfejtőben

Július 14-én mutatják be Puccini operáját Szentmargitbányán

A koronavírus-járvány miatt a tervezett 2020-as dátum helyett 2021-ben kerül sor Puccini Turandotjának bemutatójára a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

Az egész stáb izgatottan várja a biztonságos körülmények között megvalósuló fulmináns előadásokat. Már tavaly októberben megkezdték az előkészítő munkálatokat, folyamatos videokonferenciákon egyeztettek az elmúlt egy évben. A helyszíni egészségügyi és biztonsági intézkedéseink teljesen összhangban állnak a kormányzat jelenleg érvényes előírásaival és beépítettük a 2020-as évben levont tanulságokat is” – nyilatkozta Daniel Serafin, az Opera a Kőfejtőben művészeti igazgatója.

A rendezői és a produkciós csapat összetétele változatlan, az időpontváltozás ellenére sikerült egyeztetni az amerikai Thaddeus Strassberger rendezővel, a szintén amerikai származású Paul Tate dePoo díszlettervezővel, valamint az opulens jelmezeket megálmodó olasz jelmeztervezővel, Giuseppe Palellával, akik mindannyian vállalták az elhalasztott előadás megvalósítását.

Az előadás karmestere, Giuseppe Finzi, Puccini repertoárjának nagy specialistáj,a először vezényel a szentmargitbányai dirigenspult mögött.

A 2005-ös, nagysikerű Tosca-alakítása után Turandot szerepében lép újra a szentmargitbányai közönség előtt nyáron színpadra az osztrák szoprán, Martina Serafin. A második szereposztásban ketten öltik magukra a titokzatos hercegkisasszony szerepét: a választott hazájában ismert, feltörekvő fiatal lengyel-amerikai szoprán, Ewa Płonka mellett Courtney Mills. Az összesen 16 nyári előadás alatt Kalaf szerepén két nemzetközileg már elismert tenor osztozik, a dél-koreai Andrea Shin, az olasz Leonardo Caimi.

Az önmagát feláldozó rabszolgalány, Liù szerepét megformáló két szereplő, az olasz Donata d’Annunzio Lombardi valamint az ír Celine Byrne is otthon van Puccini zenevilágában, mindketten több operájában szerepeltek már.

A trónvesztett király, Timur szerepében két basszus, az olasz Alessandro Guerzoni és a bolgár származású Sorin Coliban – akit a kőfejtő közönsége 2017-ben Rigoletto Sparafucile szerepében láthatott – lesz hallható. A miniszter-hármas bariton szerepeiben fiatal koruk ellenére már nagy sikereket maguk mögött tudó énekesek, a dél-koreai Leo An, az olasz Vincenzo Taormina, míg a tenor szerepekben az amerikai Jonathan Winell, a feltörekvő osztrák tehetség Angelo Pollak, a kínai Jinxu Xiaho és a dél-koreai Jun Hou You lépnek színpadra.

Altoum császár szerepébe a Bécsi Operaház társulatához tartozó Benedikt Kobel, míg a Mandarin szerepébe az olasz Raffaele Raffio bújik. Az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a Walter Zeh karvezető irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien énekesei, valamint a Marcibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkara éneklik a kórusrészleteket. Az elmúlt év nagyszerű szereplése után jövőre ismét a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara működik közre az előadásokban.

Premier: 2021. július 14.

További előadások:
2021. július 15., 16., 23., 24., 29. és 30.
2021. augusztus 1., 5., 6., 7., 12., 13., 19., 20. és 21.

További információ és jegyvásárlás az Opera a Kőfejtőben oldalán érhető el.