Tokody 40 az Operában

Gálaesttel köszönti Tokody Ilonát az Operaház március 13-án

Tokody40
Tokody40

Korszakos jelentőségű művész jubilál az első tavaszi hónapban: Tokody Ilona lírai szoprán pályafutásának negyvenedik évfordulóján saját szerkesztésű műsorral lép az Operaház színpadára március 13-án, hétfőn este 19:30-kor. A Magyar Állami Operaház portrékötettel is köszönti élő legendáját.

Tokody Ilona pályafutása versenygyőzelmekkel vette kezdetét, majd a hazai és külföldi színházakban rendszeresen alakította elsősorban olasz és francia operák főszerepeit. Négy évtizedet felölelő pályáján a világ legjelentősebb operaházaiban és koncerttermeiben, így a bécsi Staatsoper, a berlini Deutsche Oper, a New York-i Carnegie Hall és a Metropolitan Opera, valamint a Buenos Aires-i Teatro Colón színpadán is énekelt. Rendszeresen készít lemezeket, számtalan Hungaroton-felvétele mellett 1991-ben elsőként a magyar énekesnők között CD-je jelent meg az amerikai Legato Classics cégnél. Kiemelkedő művészi teljesítményét számos elismeréssel jutalmazták, így a Liszt-, a Kossuth-, a Bartók–Pásztory-díj mellett érdemes és kiváló művész, az Opera mesterművésze és örökös tagja.

Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Franco Zeffirelli vagy Otto Schenk, egy színpadon állt Luciano Pavarottival, Jelena Obrazcovával, résztvevője volt Claudio Abbado és Giuseppe Sinopoli karmesterek nevével fémjelzett produkcióknak, és a nemzetközi operaélet nagyjai közül a mai napig barátság fűzi José Carreras és Plácido Domingo világhírű tenorokhoz. Szerencsés korban találkoztam ezekkel a fantasztikus művészekkel, mert volt alkalmunk rá, hogy sokat próbáljunk, márpedig az emberi kapcsolatok nem elsősorban az előadásokon, sokkal inkább ilyenkor alakulnak. Ezek a nexusok számomra nagyon fontosak és… úgy tekintek rájuk, mint Isten ajándékára” – mondja Tokody Ilona.

A március 13-i gálaesten az ünnepelt művésznő többek között a Figaro házassága, a Simon Boccanegra, az Otello, az Aida, a Bohémélet és a Tosca híres nőalakjait is megeleveníti, a duettekben Alexandru Agache és a művésznő férje, Muskát András működik közre. A gálaestet a néhai Luciano Pavarottival rendszeresen együttdolgozó, a Három Tenor-koncerteket is vezénylő Ács János dirigálja.

Tokody Ilona A Végzet hatalma Leonórájaként
Tokody Ilona A Végzet hatalma Leonórájaként

Tokody Ilonát a koncert mellett hamarosan két kiadvánnyal is köszönti az Opera. Az elkövetkező hetekben jelenik meg az Örökös tagok-sorozatban Réfi Zsuzsa Lélekhangon című portrékötete, valamint a Magyar Rádió által 1990-ben, az Erkel Színházban rögzített A végzet hatalma-előadás CD-változata, amelyben Leonóra szerepét ugyancsak a művésznő alakította.

A koncert részletes műsora:

Mozart: Vado, ma dove? K. 583 – Tokody Ilona
Mozart: Don Giovanni – Nyitány
Verdi: Otello – Ave Maria – Tokody Ilona
Verdi: A lombardok – Oronte áriája a II. felvonásból – (’La mia letizia infondere’) – Muskát András
Verdi: Simon Boccanegra – Boccanegra és Amelia duettje az I. felvonásból (’Orfanella il tetto umile… Figlia! A tal nome palpito’) – Tokody Ilona, Alexandru Agache
Bellini: Norma – Nyitány
Verdi: Aida – Aida és Radamès duettje a IV. felvonásból (’O terra, addio’) – Tokody Ilona, Muskát András
___
Cilea: Adriana Lecouvreur – Adriana áriája az I. felvonásból – (’Ecco, respiro appena’) – Tokody Ilona
Giordano: Andrea Chénier – Gérard áriája a III. felvonásból – (’Nemico della Patria’) – Alexandru Agache
Rossini: A tolvaj szarka – Nyitány
Meyerbeer: Az afrikai nő – Vasco da Gama áriája a IV. felvonásból – (’Pays merveilleux… O Paradis…’) – Muskát András
Puccini: Bohémélet – Mimì áriája a III. felvonásból – (’Donde lieta usci’) – Tokody Ilona
Verdi: Aida – Előjáték
Puccini: Tosca – Tosca és Cavaradossi duettje az I. felvonásból – (’Qual occhio al mondo…’) – Tokody Ilona, Muskát András

Magyar Állami Operaház / Opera-Világ