Sztrájk és nyilatkozatháború

Egyre hevesebben üzenget egymásnak a sajtón keresztül az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és a Magyar Állami Operaház vezetősége a ma estére hirdetett sztrájkkal kapcsolatban

Mint azt korábban hírül adtuk, sztrájkot hirdetett ma este 17:30 és 22 óra között a Magyar Állami operaháznál képviselettel rendelkező három szakszervezet. Indokuk az, hogy az operaházi dolgozók immár fél éve nem rendelkeznek kollektív szerződéssel. A sztrájk egybeesik az idei évad kiemelkedő produkciójának, Meyerbeer A hugenották című operájának bemutatójával, amely 18 órakor kezdődik/kezdődne.

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) tegnap délután a sajtóhoz eljuttatott közleményében a következőket írja: „Tegnap a Hugenották főpróbáját a főigazgató megszakíttatta, és a nézőtérre parancsolt társulati tagokat megfenyegette. Amennyiben élni merészelnek alkotmányos jogukkal, úgy bosszúból kezdeményezni fogja a Magyar Állami Operaház gazdasági társasággá történő átalakítását és a társulatnál csoportos létszámleépítést hajt végre.  Ellenben ha a sztrájk elmarad, úgy az előadás – önbecsülésüket feladó, önmagukat és társaikat eláruló résztvevőinek – hamis háláját kimutatva háromszoros közreműködési díjat kegyeskedik kifizetni. Ez szerény becslések szerint is tízmilliós nagyságrendű kiadás. Ugyanakkor a szakszervezetek szapulása közepette, újra meg újra kijelentette, hogy a kollektív szerződést nem hajlandó megkötni.  A megfélemlítést fokozandó, bejelentette, hogy a MÁO bírósághoz fordult, kérve a sztrájk jogellenességének megállapítását. Nem rejtette véka alá, hogy ha a bíróság a jogellenességet megállapítja, a sztrájkban résztvevők között rendet vág.”

Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)

Az Operaház vezetősége a közleményre közleménnyel reagált, melyet teljes terjedelmében, változtatás nélkül közlünk:

„Tegnap, az Erkel színházi, szemtől szembe megtartott tájékoztatón bebizonyosodott, hogy az Operának készakarva kárt okozni kívánó szakszervezetek sztrájkfelhívása nemcsak jogsértő, de fő állításuk is hazugság. A Kollektív Szerződés hiányában a dolgozók jövedelme nemhogy csökkent volna havi 130 ezer forinttal, de a tavalyi év azonos időszakához képest átlagban több tízezer forinttal még emelkedett is. Az egykori jereváni rádiót idéző eset állt elő: mialatt Bárány Balázs és megvezetettjei azt állítják, hogy az Opera havi 150 millióval kevesebb juttatást folyósít KSZ nélkül, éppenséggel 150 millióval több pénz áramlott ki a dolgozókhoz.

A Magyar Állami Operaház bízik művészei és munkatársai józan ítélőképességében, együttérez azokkal az énekkari művészekkel, akik az agresszív ráhatás nyomán félnek színpadra lépni: mellettük állunk, legyenek bátrak. A bajkeverő, az Operához mit sem értő, a közalkalmazottainkkal ellentétben semmit sem kockáztató vasutas szakszervezeti vezér történelmi ismereteit pedig annyiban óhajtja tágítani, hogy »nérósága« annak ismerszik meg, aki romboló működésének tetőfokán felgyújtaná az intézménynek az elmúlt hat évben, közös, nagy munkával kiépített eredményeit.

A Magyar Állami Operaház A hugenották premierjét minden károkozó szándék ellenére megtartja, közönségét várja az Erkel Színházba, és méltón ünnepli meg a reformáció 500. évfordulóját.”

Hogy lesz-e előadás, az legkésőbb ma este 18 órakor kiderül az Erkel Színházban.

Magyar Állami Operaház, Népszava