Ötmillióra bírságolták az Operaházat

A Közbeszerzési Döntőbizottság az Andrássy úti épület felújításához kapcsolódó közbeszerzések egyikét találta szabálytalannak

A Közbeszerzési Döntőbizottság ötmillió forintra bírságolta és megsemmisítette a Magyar Állami Operaház korszerűsítésének színpadtechnológiai tervezési és kivitelezési feladataira kiírt tender eredményét és az eljárást követő valamennyi döntést – adta hírül tegnap a napi.hu.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozat a Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft. jogorvoslati kérelmére született. A vita az ajánlatok értékelése körül forgott: az okot a szcenikai vezérlőrendszer tengelyeinek bővítési lehetősége adta. A kétfordulós tender kiírása múlt év októberében jelent meg, a közbeszerzésre november 23-ig lehetett jelentkezni. A többfordulós tender utolsó, ez év június 8-i határidejére a Waagner-Biro Austria Stage System AG csapata 6 milliárd 590 millió forintos ajánlatot tett és 1620 tengely bővítését vállalta. A Gépbér-Színpad Szolgáltató Kft. vezette társaság ajánlatában 6 milliád 660 millió forint és 500 tengely, míg a Bosch Rexroth Kft. fémjelezte konzorcium ajánlatában 6 milliárd 367 millió forint és 350 tengely szerepelt. Mindhárom ajánlatban 60 hónap volt a jótállási idő.

A Magyar Állami Operaház

Az Operaház a Waagner-Biro Austria Stage System AG és a West Hungária Bau Kft. közös ajánlattevőket nyilvánította nyertesnek, míg a Bosch vezette társaság a második helyen végzett. A Gépbér-Színpad Szolgáltató Kft., az ANIMATÍVE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. közös ajánlattevők ajánlatát pedig érvénytelenné nyilvánította. Az Operaház azt kérte, hogy a szcenikai vezérlőrendszert legalább egy, de maximum 50 tengellyel lehessen bővíteni. Így az 50 tengelyért járt volna a maximális 10 pont, afelett viszont nem lehetett volna pontot adni, sem a nyertesnek, sem pedig neki. A nyertes úgy lett első az értékeléskor, hogy 1620 tengelybővítést ajánlott, amire pluszpontot kapott. A döntőbizottság megállapította, hogy az Operaház nem az előzőleg meghatározott szisztéma szerint értékelte az ajánlatokat, ezért a gyakorlatában különösen magas összegű, ötmilliós bírságot szabott ki, az eljárást pedig újra le kell folytatni.

Hogy ez tovább növeli-e az Operaház felújításának a kezdetek óta már amúgy is megnövekedett időtartamát, arról egyelőre nincs információ.

A közbeszerzés pontos menetének részleteit a napi.hu cikkében olvashatja el.