Sztárénekesek jövőre a Müpában

Az intézmény 2017/18-as évadának zenei programjaiból válogattunk

Közzétette 2017/18-as évadtervét a Müpa, jövőre is számos neves fellépő, régizenei különlegesség és operaelőadás várja a közönséget.

Jonas Kaufmann (fotó: Julian Hargreaves / Sony Classical)
Jonas Kaufmann (fotó: Julian Hargreaves / Sony Classical)

Igazi sztárparádét ígér a jövő évad: Jonas Kaufmann és Diana Damrau egy közös koncerten lép fel, Wolf Olasz daloskönyvét Helmut Deutsch zongorakíséretével szólaltatják meg. Juan Diego Flórez Mozart-áriaestet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével, a koncertet Guillermo García Calvo vezényli. Joyce DiDonato az Il Pomo d’Oro Zenekarral lép fel, Händel, Leo, De Cavalieri, Purcell, Gesualdo, Arvo Pärt és Jommelli művei szerepelnek a műsoron.

A régizene kedvelői számára más érdekességeket is tartogat a program, Monteverdi Orfeója hangzik majd fel koncertszerű előadásban, Rolando Villazón és Baráth Emőke közreműködésével. Újabb Rameau-operát is láthat a közönség, A gáláns indiák című művet a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg, Vashegyi György vezényletével.

Diana Damrau (fotó: Michael Tammaro)
Diana Damrau (fotó: Michael Tammaro)

Ezzel még nem értünk az operaelőadások végére, Bartók A kékszakállú herceg vára című darabja Eötvös Péter Senza Sangue című művével egy este hangzik el, melyet a szerző vezényel. És lesz Wagner-napok új bemutatóval, a Trisztán és Izoldát Cesare Lievi rendezi, A bolygó hollandiban pedig új karmester mutatkozik be a fesztiválon, Marc Albrecht személyében, de újra látható lesz Matthias Oldag Tannhäuser-rendezése is. Az előadásokban olyan kiváló külföldi és hazai énekesek működnek közre, mint Anja Kampe, Sophie Koch, Elisabet Strid, Robert Dean Smith, Stephen Gould, Markus Eiche, John Lundgren, Szabóki Tünde, Schöck Atala, Bretz Gábor és Fried Péter, Camilla Nyllund pedig dalestet ad.

Juan Diego Flórez
Juan Diego Flórez

A további koncerteken is számos neves művész lép fel, Budapestre érkezik Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok, Kent Nagano, Riccardo Chailly, Marc Minkowski; a Metropolitan-közvetítések keretében újabb tíz művet láthat a közönség, az Európai Hidak fesztivál ezúttal Spanyolországot állítja a középpontba, februárban Bernstein-maraton lesz, a Rising Stars-sorozatban Nora Fischer ad koncertet, az ifjúsági programokban pedig Kodály Háry Jánosa és Purcell Dido és Aeneas című műve is színre kerül.

A Müpa tizennégyféle bérlete március 10-től kapható, részletes információ az intézmény honlapján érhető el.