Elhunyt Kurt Moll

A világhírű basszistát hetvennyolc éves korában érte a halál

Hosszantartó, súlyos betegség után hetvennyolc éves korában elhunyt Kurt Moll basszus, bajor kamaraénekes – adta hírül a Bajor Állami Operaház.

A világhírű művész Buir bei Kölnben született 1938-ban. Zenei tanulmányait a Kölni Zeneművészeti Főiskolán végezte, ezt követően Aachenben, Mainzban és Wuppertalban énekelt. Karrierjében 1970-ben következett be a nemzetközi áttörés, amikor A varázsfuvola Sarastróját énekelte a Salzburgi Ünnepi játékokon. Egy évvel később debütált Münchenben: beugrással énekelte Veit Pognert A nürnbergi mesterdalnokok előadásában. Ezt követően fokozatosan hódította meg a világ vezető operaszínpadait: rendszeres vendége volt a Bécsi Állami Operaháznak, a New York-i Metropolitannek és a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak is.

Kurt Moll (fotó: Frank Leonhardt / dpa)
Kurt Moll (fotó: Frank Leonhardt / dpa)

Repertoárjának súlypontját Mozart, Wagner és Richard Strauss basszusszerepei képezték: énekelte Ozmint, Don Bartolót, a Komturt, Sarastrót; Dalandot, Hermann őrgrófot, Madarász Henrik királyt, Hundingot és Gurnemanzot; egyik legnépszerűbb szerepe volt A rózsalovag Ochs bárója, melyet több alkalommal is lemezre rögzített.

Kurt Moll 2006-ban vonult vissza az aktív énekléstől: az Éji őr szerepét énekelte a Mesterdalnokokban a Bajor Állami Operaház színpadán. A müncheni mellett a Hamburgi és a Bécsi Állami Operaház is kamaraénekesi címmel tüntette ki.

Bayerische Staatsoper
Fotó: Frank Leonhardt / dpa