Szexuális zaklatással vádolják Domingót is

Nyolc énekes és egy táncos állt elő sérelmeivel

Hosszú riportot jelentetett meg a Hollywood Reporter, melyben nyolc énekes és egy táncos elbeszélései alapján szexuális zaklatási ügyekkel vádolják meg a hetvennyolc éves sztárénekest és karmestert, Plácido Domingót. Az AP (Associated Press) által készített összeállítás harminc évvel ezelőtti eseteket tár fel, javarészt a nevük elhallgatását kérő nyilatkozók vallomásai alapján. A riport állítása szerint még vagy három tucat énekes, táncos, zenekari muzsikus, színpadi munkás, énektanár és egy adminisztrátor tanúsítja, hogy Domingo nem megfelelő módon viselkedett.

A tanúk azt állítják, Domingo rendszeresen zaklatott szexuálisan nőket, nem egyszer azt sugalmazva, hogy ha engednek neki, akkor jobb szerepeket kaphatnak. (Domingo hosszú éveken keresztül volt a Los Angeles-i Opera és a Washingtoni Opera művészeti vezetője vagy igazgatója.) Állításuk szerint a másik fél engedélye nélkül ölelt és csókolt meg nőket – fizikai erőszakról ugyanakkor nem történik említés: a zaklatás, mint mondják, elsősorban mentálisan történt.

Az egyetlen áldozat, aki vállalta a nevét, Patricia Wulf, a Washingtoni Opera korábbi mezzoszopránja, arról számolt be, hogy fellépései után Domingo rendszeresen megvárta őt a színfalak mögött, és felajánlotta, hogy hazakíséri. Ilyenkor olyan közel állt hozzá, amennyire csak lehetett, arcát az arcához érintette. „Ez szexuális zaklatás volt” – jelenti ki Wulf, aki szerint az ilyen viselkedés nyomán egy nő nem juthat más következtetésre, mint hogy a férfi ágyba akarja őt vinni.

Plácido Domingo

A vádakra természetesen Domingo is reagált az AP-hez eljuttatott közleményében. Mint írja, a vádak – melyek az 1980-as, 1990-es évekre datálódnak – pontatlanok, hiányosak, konkrétumoktól mentesek és zavarosak. „Ettől még fájdalmas azzal szembesülni, hogy a viselkedésemmel bárkit is kényelmetlen helyzetbe hoztam, vagy felzaklattam, mindegy, mikor történtek az események, és függetlenül  a szándékaimtól. Én őszintén azt hittem, hogy a közeledésemet szívesen fogadják, és ami történik, az mindkét fél részéről jóváhagyást kapott. Tisztában vagyok azzal, hogy az elmúlt ötven évben sok minden megváltozott, de nekünk akkor és most is a legmagasabb elvárásoknak kell megfelelnünk… Ennek ellenére úgy vélem, hogy a szabályok és a bevett normák, amelyekkel ma ítélünk – és amelyekkel ítélnünk kell – egész mások, mint annak idején.”

Plácido Domingo nős, feleségével, Marta Domingóval 1962 óta élnek együtt – az asszony több operaprodukciót is jegyzett a Domingo által igazgatott intézményekben. A világhírű sztárénekes augusztus 28-án lép fel Magyarországon, az szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum nyitókoncertjén.

Hollywood Reporter / AP / Opera-Világ