Levine kontra Met: peren kívüli megegyezés

Pont kerülhet a szexuális zaklatási ügy végére?

Másfél éve, a #metoo kampány egyik folyományaként került az amerikai újságok címoldalára a New York-i Metropolitan Opera korábbi főzeneigazgatója, James Levine, akit egy akkor negyvennyolc éves férfi vádolt meg szexuális zaklatással, melyet állításai szerint tizenéves korában, éveken át követett el vele szemben a sztárkarmester. Az ügy kirobbanásának következtében a Metropolitan minden kapcsolatot megszakított Levine-nal, aki korábban negyven éven át irányította az intézményt. 2016-ban betegsége miatt volt kénytelen lemondani vezető pozíciójáról, de még utána is vezényelt előadásokat.

James Levine

Az ügyből, mint az várható volt, per lett: elbocsátását követően Levine 5,8 millió dollárra perelte be a Metet jó hírnevének megsértéséért. Ebben a perben következett be fordulat, mint arról a napokban a Fidelio a New York Times-ra hivatkozva hírt adott. A felek ugyanis – mint azt Levine jogi képviselője az anyagi részleteket nem említve elismerte – peren kívül egyeztek meg, így az ügy végül nem kerül bíróság elé.

Levine ügyében egyébként nem emeltek vádat: a rendőrség vizsgálatai nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az ellene tanúskodó érintettek egyike sem volt az ún. beleegyezési korhatár alatt a cselekmények megtörténte idején. Hogy a zaklatás ténye az esetleges áldozatok életkorától függetlenül megvalósult-e, az a híradásokból nem derül ki.

Fidelio, New York Times / Opera-Világ