Szeptemberben nyitna újra a Scala

Amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi

Szeptemberben kezdené meg újra működését a milánói Scala – adta hírül néhány napja a slippedisc.com oldalon Noman Lebrecht, a neves zenei szakíró. Az intézményből származó hírekre hivatkozva azt közli, hogy a tervek szerint ősszel a milánói dómban adnák elő Verdi Requiemjét a koronavírus áldozatainak emlékére, Riccardo Chailly főzeneigazgató vezényletével. Az előadást később Bergamóban és Bresciában, a vírus által legsúlyosabban érintett két városban is megismételnék – ezt már Dominique Meyer, az intézmény igazgatója is megerősítette.

A milánói Scala nézőtere

A Scala épületének hivatalos újranyitását Beethoven IX. szimfóniájának előadásával tervezik, amit az egészségügyi dolgozóknak ajánlanának, szintén Chailly vezényletével. Mivel a 2020/2021-es évad műsorát csak júniusban hozzák nyilvánosságra, egyelőre nem világos, hogy ez a hagyományos december 7-i, Szent Ambrus-napi évadnyitót jelenti-e, vagy egy korábbi eseményt. Annyi azonban már kiszivárgott a következő szezonról, hogy a kieső bevételek okozta anyagi nehézségek miatt nem terveznek új produkciót – de sokak örömére visszatér a műsorra Franco Zeffirelli Aidája és Bohémélete.

A koronavírus által különösen sújtott Milánó operaháza február 23-án zárt be, azóta több fontos premier is elmaradt, és így lesz ez a nyárra tervezett új produkciókkal is. A napokban éppen a Carlus Padrissa / La Fura dels Baus rendezte Tannhäuser került volna színre, Fischer Ádám vezényletével.

slippedisc / Opera-Világ