Székely fonó homokanimációval

Pécsett és Budapesten is látható lesz Kodály daljátékának különleges előadása

Kodály Zoltán Székely fonó című daljátékát Cakó Ferenc a darabot megelevenítő, élő homokanimációs előadásával együtt tűzik műsorra augusztus 25-én Pécsen – közölte szerdán a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kodály Központban tartandó „szemet-fület elkápráztató” koncerten közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Honvéd Férfikar és a pécsi Misina Néptáncegyüttes. A daljátékot Romvári Gergely rendezi; vezényel Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester – ismertették. A szereposztásban olyan elismert énekesek hallhatók, mint Gál Erika, a Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Cseh Antal, a Szegedi Nemzeti Színház szólistája, Wiedemann Bernadett Liszt Ferenc-díjas mezzoszoprán, a pécsi Horváth István tenor, Kriszta Kinga szoprán és Sárkány Kázmér bariton.

A Pécsi Kodály Központ

Mint felidézték, Kodály Zoltán 1932-ben bemutatott egyfelvonásos daljátéka az erdélyi székelyek népi szövegeire és dallamaira készült. A darab színhelye egy falusi fonóház; főszereplői a háziasszony és a kérője. A történet középpontjában az ő kapcsolatuk izgalmas alakulása áll.

Hangsúlyozták: az előadás lebilincselő, homokba álmodott látványvilágát a világhírű Cakó Ferenc élőben varázsolja a nézők elé. A művész különleges hatású homokrajz-előadásával szinte minden jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert, köztük a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját – emlékeztettek, kiemelve, hogy a Székely fonóra komponált homokrajz-előadás teljesen illeszkedik az éppen elhangzó dalbetéthez és szöveghez.

Bakáts Feszt

Cakó Ferenc egy alulról megvilágított üveglapon készíti majd rajzát. Az alkotás az előadás teljes időtartama alatt óriáskivetítőn követhető nyomon – olvasható a közleményben. „Olyan szimbolikus világot teremtek a rajzokkal, ami egyrészt fedi a történetet, másrészt rendkívül különleges látványt nyújt. Sok népi motívumot használok, és különösen misztikusnak, szürreálisnak ígérkezik a mű során átszaladó halálmotívum” – idézte az összegzés Cakó Ferencet. A szervezők várakozása szerint a Székely fonó a Kodály-emlékév egyik legkiemelkedőbb pécsi eseményének ígérkezik.

A 25-i, pécsi előadást követően a produkció egy nappal később, 26-án Budapesten, a Bakáts Feszt keretében is látható lesz a Bakáts téri Nagyszínpadon.

MTI / Opera-Világ