Székely fonó a zene világnapján

Október 1-jén mutatja be az Operaház Kodály művét Michał Znaniecki rendezésében

Magyar évadjának első nagyszínpadi premierjére készül az Operaház, Kodály Székely fonóját külföldi rendező, a két éve Budapesten a Fausttal bemutatkozó Michał Znaniecki viszi színre. Az előadást beharangozó sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter elmondta, fontosnak tartják, hogy az emblematikus magyar műveket külföldi művészek szemszögéből ismerhessük meg, ahogyan az operairodalom egyetlen nagy művét sem rendezhetik és adhatják elő kizárólag a szerző honfitársai.

A rendező hozzátette, míg más művek esetében foglalkozni szokott az előadási hagyománnyal, itt ezt szándékosan nem tette. Elsősorban a zenére és annak metaforikus jelentésére koncentrált, azokra az emberi érzelmekre és történésékre (születés, szerelem, halál), amelyek nem csak egyetlen nép számára hordoznak jelentést. Mivel a műnek nincs szigorúan vett dramaturgiája, mindezek alapján ráillesztett egy cselekményt a zenére, melyet filmszerű eszközökkel, visszatekintésekkel mutat meg.

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

A darab díszlettervezője Luigi Scoglio,  jelmeztervezője Magdalena Dąbrowska. A főbb szerepeket kettős szereposztásban Schöck Atala és Gál Erika, Molnár Levente és Haja Zsolt, Rost Andrea és Rácz Rita, valamint Pataki Adorján és Ujvári Gergely alakítja. A Magyar Állami Operaház Zene- és Énekkarát Kocsár Balázs vezényli. A darab előtt autentikus népzenét hallhat a közönség Pál István Szalonna és Bandája előadásában.

További információ az Operaház honlapján olvasható.