Rigoletto a kőfejtőben

Idén Verdi operája szerepel a Szentmargitbányai Kőfejtő nagyszínpadának műsorán

Idén Verdi egyik legnépszerűbb operáját, a Rigolettót tűzik műsorra a Szentmargitbányai Kőfejtő szabadtéri színpadán, az ausztriai Burgenlandban. A francia rendező, Philippe Aurlaud, aki először rendez ezen a helyszínen, július 12-re tűzte ki a premiert. Az idei művészeti vezető a német operaélet „shooting star”-jaként számon tartott Anja Bihlmaier lesz.

A Rigoletto tragédiába torkolló romantikus szerelmi története, a realitás és a fantázia ötvözete ideális terep a nemzetközileg is nagyon keresett francia rendező, Philippe Arlaud számára. A szentmargitbányai kulissza egyediségénél s méreténél fogva lehetővé teszi, hogy eddig még nem látott és ismert dimenziókban mesélhessék el a népszerű történetet. Arlaud rendezésében különböző világok találkoznak, hogy majd újra eltávolodjanak egymástól. Az egyik oldalon a hercegi udvar szívtelen és gátlástalan, felsőbbrendű világa, míg a másik oldalon a bérgyilkos Sparafucile alvilága áll. A két véglet között bontakozik ki a Rigoletto és lánya közötti cselekményszál, melyet végül legyőz az ellentétes világok közötti feszültség. Az érzelmek, a zene és a képi elemek ötvözéséhez a kőfejtő nyers sziklái ezúttal is kitűnő kulisszaként szolgálnak.

Anja Bihlmaier személyében először lesz női művészeti vezetője és dirigense a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásainak. Amellett, hogy betölti a kasseli Staatstheater zeneigazgatói posztját, Bihlmaier a német operaélet „shooting star”-ja.

Az előadás díszlete a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Gilda szerepében a tavalyi szezon Szerelmi bájitalában Adinaként ünnepelt spanyol szopránt, Elena Sancho Pereget láthatjuk újra. A másik szereposztásban Gildaként pedig azt a Tatjana Larinát köszönthetjük, aki nemrég Donizetti Lammermoori Lucia című operájának címszerepében kápráztatta el a Kölni Operaház nagyközönségét.

Rigoletto szerepére a szentpétervári Mariinszkij Színház baritonját, Vlagyiszlav Szulimszkijt, valamint a 2015-ös szentmargitbányai Tosca Scarpiáját alakító közönségkedvencet, az olasz Davide Damianit sikerült megnyerni.

A Mantuai herceg szerepén három kitűnő tenor osztozik majd. A koreai származású Yosep Kang a világ vezető operaházainak színpadán vendégszerepel – többek között a Rigoletto tenorfőszerepében, illetve Az álarcosbál Riccardójaként. A Fülöp-szigeteki származású, Amerikában nevelkedett Arthur Espiritu Észak-Amerika után Európában többek között a milánói Scala, a Lipcsei és Párizsi Operaház, valamint a Baden-Badeni Fesztivál színpadán szerepel. A Rigolettóban 2013-ban énekelt először St. Gallenben, majd a rákövetkező évben a Klosterneuburgi Fesztiválon, az idei évadban pedig a Kasseli Színházban. A mexikói tenor, Jesús León amerikai tanulmányai után az Atlantai Opera, a Koreai Operaház, a Skót Operaház, a Dijoni Operaház, a párizsi Châtelet Színház mellett Olaszország számos színpadán lépett fel, többek között Romeo, Nadir, Elvino, a Mantuai herceg, Alfredo és Don Ottavio szerepeiben. A Mantuai herceg szerepében jelenleg a Nápolyi Operaház színpadán hallhatja a nagyközönség.

Közreműködik a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara és a Bécsi Filharmónia Kórusa (karigazgató: Walter Zeh).

Bővebb információ a Szentmargitbányai Kőfejtő honlapján található.