Primavera-sorozat áprilisban

Iden tavasszal is megmutatják új operaprodukcióikat a vidéki színházak az Erkel Színházban

Mára hagyománnyá vált, hogy a vidéki operajátszó intézmények, valamint a Kolozsvári Magyar Opera a tavasz folyamán elhozzák egy-egy produkciójukat a budapesti közönség számára. Idén április 5-én indul a Primavera sorozat.

Elsőként a Szegedi Nemzeti Színház érkezik Mozart A varázsfuvola című operájával. Alföldi Róbert rendezése az Armel Operafesztivál számára készült, ahol nagy sikert aratott, elnyerte az ARTE közönségdíját. Budapesten Gyüdi Sándor fogja vezényelni az előadást, a főbb szereplők Altorjay Tamás, Hanczár György, Érdi Gabriella, Kovács Éva és Szélpál Szilveszter lesznek.

Április 6-án a Győri Nemzeti Színház Háry Jánosa lesz látható, Kerényi Mihály rendezésében és Silló István vezényletével. A címszerepet Fejszés Attila énekli, mellette Kun Ágnes Anna, Bede Fazekas Csaba és Lázin Beatrix lép színpadra.

Vagyon István, Gulyás Dénes és Anger Ferenc az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón (fotó: Nagy Attila)
Vagyon István, Gulyás Dénes és Anger Ferenc az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón (fotó: Nagy Attila)

Következő nap érkeznek a kolozsváriak, Saint-Saëns Sámson és Delila című művével. A rendező Korcsmáros György, a karmester Horváth József, a főszerepeket Veress Orsolya és Marius Vlad Budoiu alakítja.

8-án a Miskolci Nemzeti Színház Tosca-előadása látható, ezt Kesselyák Gergely rendezte, vezényelni pedig Cser Ádám fogja. A címszerepben Vizin Viktóriát lehet meghallgatni, Cavaradossi Hector Lopez Mendoza, Scarpia pedig Cseh Antal lesz.

Debrecenből a Csokonai Nemzeti Színház Verdi Traviatájával érkezik, mely Nadine Duffaut 2012-es franciaországi rendezésében látható. A rendező szakított a mű hagyományos értelmezésével, és a II. világháború idejére helyezte át a cselekményt. Az előadást Szabó Sipos Máté vezényli, a főszereplők Kolonits Klára, Boncsér Gergely és Florin Estefan lesznek.

Két egyfelvonásost hoz április 10-én a Pécsi Nemzeti Színház, Mascagni Parasztbecsülete után annak kortárs adaptációja, Faragó Béla Háy János szövegére írt Egy pohár víz című operája tekinthető meg. A Nagy Viktor rendezésében színre kerülő előadás karmestere Vass András; a produkcióban Vincze Klára, Turpinszky Gippert Béla, Tóth János és Ruszó Alexandra működik közre.

Az előadásokról részletes információ az Operaház honlapján olvasható.