Piotr Beczała lesz Bayreuth Lohengrinje

A lengyel sztártenor Roberto Alagna lemondását követően menti meg a fesztivált

A lengyel sztártenor, Piotr Beczała veszi át Lohengrin szerepét a Bayreuthi Ünnepi Játékok idei nyitópremierjén – adta hírül az Ünnepi Játékok vezetősége. Mint kiemelik: Beczała a nemzetközi színpadok rendszeres, elismert vendége, aki 2016-ban, Drezdában debütált a Lohengrin címszerepében – az akkori előadást, miként a mostanit is, Christian Thielemann vezényelte. (A drezdai előadásról készült DVD-t az Opera-Világ is méltatta egy évvel ezelőtt.) A Yuval Sharon rendezte produkció többi szerepében is világsztárok lépnek színpadra: Elzát Anja Harteros, Ortrudot Waltraud Meier, Telramundot Tomasz Konieczny, Henrik királyt Georg Zeppenfeld, a Király hirdetőjét Egils Silins alakítja.

Piotr Beczała (fotó: Johannes Ifkovits)

A sajtóközlemény felhívja a figyelmet, hogy számos zenei intézmény nagyvonalú és gyors együttműködésének köszönhető Beczała beugrása, s az Ünnepi Játékok vezetősége köszönetet is mond nekik, különös tekintettel a Tanglewoodi Zenei Fesztiválra.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok idei premierje, a Lohengrin néhány nappal ezelőtt került veszélybe, amikor is a tavaly nagy sajtóhírveréssel beharangozott címszereplő, Roberto Alagna váratlanul lemondta fellépését. A francia sztártenor – aki először lépett volna fel Wagner-főszerepben – túlterheltségre hivatkozva lépett vissza a bemutatótól.

Bayreuther Festspiele / Opera-Világ