Párkák a Bárkában

December 17-én mutatja be a Bárka Színház Dinyés Dániel és Szabó Borbála meseoperáját, a Párkákat. A mű elsősorban gyerekeknek készült, de szívesen várnak az előadásra minden „halandót”. 

parkak_plakatA történet szerint az égben három párka (Klárika, Lenke, Andika) szövi az emberi életek fonalát. Klárika, a boldog végkifejlet megszállottja szeretne végre szép feleséget találni Küónnak, a jóképű nőcsábász nemes úrfinak. Az arra járó öreg tehenésznőt, Grüllét gyönyörű fiatal lánnyá változtatja, hogy méltó párja lehessen a fiúnak. Küónnak azonban szörnyű titka van: valójában ő már meghalt egyszer (párbajban szúrták le), és az alvilág istene, Hádész Henrik azzal a feltétellel engedte csak vissza a földre, hogy egy szép lányt leküld maga helyett – azaz: hogy megöli. A jóságos Klárika tehát akaratlanul is a halálba küldi a megszépült Grüllét, hacsak… Hacsak számtalan képtelen félreértés után az istenek meg nem tapasztalják saját bőrükön, hogy nem szabad a földiek sorsával játszadozniuk.

…Az nagyon jó lenne, ha ennek a meseoperának a végén a gyerekek úgy jönnének ki, hogy a komolyzene, az igazából nem olyan bonyolult dolog. Játszom egy rock zenekarban, és ott a zenészek úgy beszélnek a komolyzenéről, hogy „szomorúzene”. Hogy voltunk egy „szomorúzenei” koncerten. Ezt én nagyon nem így gondolom. Az lenne jó, ha azok a gyerekek, akik itt jártak, megértenék, meghallanák, hogy a dallam az operában személyiséget mutat meg, hogy a jellem, az hallható a dallamból, meg a vita, amiben kitörünk, az is hallható a dallamból, hogy az érzés, ami engem átjár, az visszatér két jelenet múlva, amikor ugyanaz a konfliktus megint megjelenik. Hogy ezeket majd felismerik, és lesz „aha-élményük”. Mert a zenét meg lehet érteni…. (Göttinger Pál, rendező – részlet a Hajónapló Párkák számából)

Bemutató: december 17. (19 óra)
További decemberi előadások 19. (14 óra), 26. (18 óra), 30. (18 óra)
2011. január 7. (18 óra), január 16. (18 óra), január 23. (15 óra)

Bárka Színház, Cseh Tamás terem (1082 Budapest, Üllői út 82.)

Szereplők:

Égiek:

Zeusz Zoli bácsi (főisten): Seress Zoltán
Héra Hédike (Zoli bácsi felesége): Szorcsik Kriszta

A három párka:

Klárika: Varjú Olga
Lenke: Varga Anikó
Andika: Spolarics Andrea

Földiek:

Küón (fiatal nemes fiú): Telekes Péter
Grüllé (öreg tehenésznő): Réti Adrienn
Haplusz (Grüllé öreg barátja): Kardos Róbert
Lainosz (szobrász): Ilyés Róbert

Alvilágiak:

Hádész Henrik (az Alvilág ura): Gados Béla
Abu (Henrik szolgája, bérgyilkos): Kálid Artúr

és a zenekar.

Díszlet: Csík György
Jelmez: Kovalcsik Anikó
Károly: Hoffer Károly
Karmester: Dinyés Dániel és Cser Ádám 
Rendezőasszisztens: Ivánovics Beatrix
Mozgás: Katona Gábor

Rendező: Göttinger Pál