Operák a Tavaszi Fesztiválon

Liszt mellett Kodály áll a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában

Március 31. és április 23. között rendezik meg 37. alkalommal a Budapesti Tavaszi Fesztivált, melynek több mint 150 programja között operaelőadás, illetve más zenés színházi és énekes produkció is látható.

A varázsfuvola a Komische Oper Berlin előadásában (fotó: Iko Freese)
A varázsfuvola a Komische Oper Berlin előadásában (fotó: Iko Freese)

Az operarajongókat alighanem a Komische Oper Berlin vendégjátéka érdekelheti a legjobban: Mozart A varázsfuvola című művét április 20-án adják elő az Erkel Színházban. A produkciót Suzanne Andrade és Barrie Kosky rendezte, vezényelni Nánási Henrik fogja. A főbb szerepeket Önay Köse, Adrian Strooper, Olga Pudova, Adela Zaharia és Tom Erik Lie alakítja. A Komische Opera Berlin Zenekara másnap koncertet is ad a Zeneakadémián, ezen Pasztircsák Polina működik közre.

A dél-afrikai énekesnő, Pumeza Matshikiza április 1-jén a Zeneakadémián ad áriaestet, melyen Mozart, Puccini, Dvořák, Gershwin, Sosztakovics és Hacsaturján művei szólalnak meg. A koncerten az Óbudai Danubia Zenekar működik közre Hámori Máté vezényletével.

Pumeza Matshikiza (fotó: Simon Fowler / Decca)
Pumeza Matshikiza (fotó: Simon Fowler / Decca)

A fesztivál záróprogramja szintén egy zenés színházi előadás lesz, a kettős Kodály-évforduló alkalmából április 23-án a Háry János kerül színre a Müpában. A rendező Anger Ferenc, a Magyar Rádió Zenei Együtteseit Palló Imre vezényli, a címszerepet Dobák Attila énekli, mellette Balga Gabriella, Váradi Zita, Kálnay Zsófia, Szvétek László, Kiss Tivadar, Szerednyey Béla és Haumann Péter lép színre.

Idén is lesz különleges zenés produkció John Malkovich főszereplésével, Just Call Me God címmel, melyben a korábbi előadásokhoz hasonlóan Martin Haselböck működik közre, a rendező Michael Sturminger. A Budapesti Operettszínház pedig nagyszabású gálaestet rendez koprodukciós partnere, a Szentpétervári Zenés Komédia Színház művészeivel együtt.

René Jacobs (fotó: Molina Visuals)
René Jacobs (fotó: Molina Visuals)

A koncertműsort is érdemes lapozgatniuk azoknak, akik szép énekhangot kívánnak hallgatni, Dvořák Stabat materében Kertesi Ingrid és Megyesi Schwartz Lúcia, Liszt Koronázási miséjében Kolonits Klára, Ulbrich Andrea, Nyári Zoltán és Cser Krisztián énekel. A Pesti Vigadóban Ayane Imai ad koncertet, Vörös Szilvia ugyanitt a Classicus Ensemble kamarazene-sorozatában lép fel. Az Olasz Intézet nagyszabású kóruskoncertjén Kodály-művek hangzanak el, a Zuglói Filharmónia pedig Liszt-estet ad. René Jacobs és az Akademie für Alte Musik Berlin Bach Máté-passióját adja elő Sunhae Im, Anja Petersen, Benno Schachtner, Kristina Hammarström, Julian Prégardien, Minsub Hong, Johannes Weisser és Jonathan de la Paz Zaens közreműködésével.

További részletes program a fesztivál honlapján olvasható.