Közzétették az Operaház 2017/18-as évadtervét

A Wagner-tematikájú évad A Ring gyűrűi címet viseli

Rendhagyó évadot kezd jövőre a Magyar Állami Operaház, az Andrássy úti épület felújítása miatt az előadások zöme az Erkel Színházban és az Eiffel Műhelyház Bánffy Kisszínházában lesz. Az évad végén azonban A kékszakállú herceg vára bemutatásának századik évfordulójára rendezett fesztivállal újranyit az Operaház, Az istenek alkonya premierjével pedig teljessé válik a Ring-sorozat. Ennek köszönhetően az évad új produkcióiként nagyrészt Wagner alakjához, művészetéhez köthető előadások lesznek láthatók.

Bánk bán-bemutatóval indul az évad, rendhagyó módon a baritonváltozat kerül színre a címszerepben Molnár Leventével. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezi, vezényelni Kocsár Balázs fogja. Szintén szeptemberben kerül be az Erkel Színházba az eddig a Gördülő Opera sorozatában vidéket járó Figaro 2.0 Hábetler András rendezésében, az őszi félévben ezt a művet tekinthetik meg a középiskolások az Operakaland kereteiben.

Az évad plakátja
Az évad plakátja

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából mutatják be Meyerbeer A hugenották című darabját Szikora János rendezésében, az előadások karmestere Oliver von Dohnányi lesz, a kettős szereposztásban Kolonits Klára és Rőser Orsolya Hajnalka, Pasztircsák Polina és Létay Kiss Gabriella, Fekete Attila és László Boldizsár, Bretz Gábor és Gábor Géza énekel.

Először szerepel a műsoron Rossini Olasz nő Algírban című operája, melyet Szabó Máté fog rendezni, a karmester pedig a neves olasz dirigens, Michele Mariotti lesz. Decemberben újabb, a Wagner-tematikához köthető mű kerül színre, Humperdinck Jancsi és Juliskáját Rafael Villalobos rendezi és Kovács János vezényli, a címszereplő testvérpárt Balga Gabriella és Celeng Mária, valamint Kálnay Zsófia és Molnár Ágner alakítja, a Boszorkány Wiedemann Bernadett, illetve Németh Judit lesz.

Az évad plakátja
Az évad plakátja

A Kolozsvári Magyar Operával való újabb együttműködés jegyében láthatja a budapesti közönség Weber Oberonját, Selmeczi György rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével. A tervek szerint ugyan csúszással, de mégis lesz Porgy és Bess-bemutató, az eredetileg kiírt dátum helyett nagyjából fél évvel később, január végén. Offenbach kevéssé ismert, A rajnai sellők című darabja Anger Ferenc rendezésében lesz látható, a karmester Kesselyák Gergely. Szintén egy idei évadra tervezett premiert pótol az Operaház Mozart A kairói lúd avagy a rászedett vőlegény című darabjának bemutatójával.

Az Eiffel Műhelyházban lesz látható Kenessey Jenő Az arany meg az asszony, valamint egy ősbemutatóként színre kerülő kortárs opera, Tóth Péter Tóték című műve. Az előadásokat Vajda Gergely vezényli, a rendező Káel Csaba lesz. Áprilisban többévi szünet után újra látható lesz Az álarcosbál, a karmester Massimo Zanetti, a produkció rendezője pedig Fabio Ceresa, a főbb szerepeket László Boldizsár és Boncsér Gergely, Alexandru Agache és Molnár Levente, Sümegi Eszter, valamint Rálik Szilvia énekli. Májusban pedig Bach Vígkantátáit mutatják be a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Tarnóczi Jakab rendezésében.

Az évad plakátja
Az évad plakátja

A zeneakadémiai LateNight sorozat ezúttal Hindemith műveit vonultatja fel az ének tanszakos hallgatók előadásában, a produkció színpadi megvalósításáért pedig ebben az esetben is rendező szakos hallgatók felelnek. Zenés-prózai előadást mutatnak be Wagner és Nietzsche levelezéséből Siegfried-idill avagy Egy barátság vége címmel, melynek szövegkönyvét Szálinger Balázs írta, a karmester Köteles Géza, a rendező Kálloy Molnár Péter. Hagyományosan az énekkari művészek is megmutathatják magukat egy-egy produkcióban, jövőre ez Lortzing Az operapróba és Schubert A négy évig tartó őrség című darabját adják elő.

Az évad végére marad az újranyílt Operaház két nagyszabású bemutatója, A kékszakállú herceg vára Kasper Holten rendezésében és Eötvös Péter vezényletével, melynek szereplői Palerdi András és Komlósi Ildikó lesznek, valamint Az istenek alkonya, melyet a korábbi produkcióktól eltérően Kocsár Balázs vezényel. A Margitszigeten pedig a Salomét mutatják be, melyet a nyár folyamán a történet eredeti helyszínén, a jordániai Machaerus-hegynél is előadnak majd. A produkció rendezője Anger Ferenc, karmestere Kocsár Balázs, a főbb szerepeket Gerhard Siegel, Komlósi Ildikó, Rost Andrea, Cser Krisztián és Balczó Péter énekli.

Koncertekben és koncertszerű opera-előadásokban is bővelkedik az évad, két estet is szentelnek Wagner műveinek A profán és A szakrális Wagner címmel. Előbbit Stefan Soltész, utóbbit Sebastian Weigle vezényli. Előadják Verdi Stiffelióját Christian Badea vezényletével, Gluck Íphigeneia Auliszban című művét Philippe Auguin, Marschner A vámpír című operáját Jankó Zsolt, Korngold A halott város című darabját Kocsár Balázs, Spontini A vestaszűz című alkotását Eugene Kohn, D’Albert A hegyek alján című művét Stefan Soltész, Wolf A kormányzó című operáját pedig Káli Gábor vezényletével.

Az évad plakátja
Az évad plakátja

Három fesztiválra is sor kerül az évad során, május folyamán a Wagnerhez köthető műveket felvonultató RingFesztre , ugyanennek a hónapnak a végén pedig A kékszakállú herceg várának négy különböző rendezése tekinthető meg, ebből három előtt egy a darabhoz kapcsolódó magyar opera hangzik el: Madarász Iván Prológ, Vajda Gergely Barbie Blue és Eötvös Péter Vértelenül című műve. Szintén az évad végén tartják a Best of Feszt nevű sorozatot, amely az elmúlt évek bemutatóiból vonultat fel egy válogatást.

Az évad részletes programjáról további információ az Operaház honlapján érhető el. A bérletújítás március 16-án kezdődik, rendhagyó módon az Erkel Színházban.