Operaház: mindenképpen lesz Falstaff-premier

Mindenképpen megtartja a Magyar Állami Operaház szombaton Verdi Falstaffjának bemutatóját – reagált az intézmény vezetősége az ODFSZ tegnapi sztrájkfelhívására

A Magyar Állami Operaház
A Magyar Állami Operaház

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete szerdán tett közzé sztrájkfelhívást szombat estére, Verdi Falstaffjának bemutatójára. Az érdekképviselet addig is tárgyalni akar, munkabeszüntetés csak akkor lesz, ha szeptember 21-ig nem jön létre a tagság elvárásainak megfelelő megállapodás.

A szakszervezet úgy tudja, hogy az Erkel Színház felújítására, megnyitására és színvonalas üzemeltetésére a kulturális tárca 2,4 milliárd forint költségvetési többletet ígért az Operaháznak. A hétfői társulati ülésen azonban csak 1,1 milliárd forint pluszforrásról esett szó.

A Magyar Állami Operaház csütörtöki közleményében azt írják: a kormány segítséget nyújtott az Erkel Színház működtetésével körülbelül 60 százaléknyi pluszfeladatra szert tett intézménynek.

„A Magyar Közlönyben hivatalosan is megjelent 1,1 milliárdos támogatás arra mindenképp elég, hogy az intézmény a közalkalmazotti fizetés feletti juttatásokat közel azonos szinten tarthassa. E juttatások az elmúlt két évben épültek ki, folyósításuk nem kötelező, a munkáltató döntésén alapszik és összességében csaknem ötven százalékkal emelte a csoportos művészeti tárakban és műszakban dolgozók keresetét” – olvasható az összegzésben.

Az Operaház vezetősége rendszeresen egyeztet az intézmény négy érdekképviseleti szervezetével, ezért is meglepő a szakszervezet lépése. „A szakszervezet nyilatkozatában kollektív szerződést, foglalkoztatási garanciákat követel, miközben 2012 őszén kollektív szerződésként működő megállapodás jött létre a fentebb hivatkozott juttatásokról, melyet akkor elsőként épp az ODFSZ írta alá. Most azonban ugyanarra nem hajlandó. Mivel a mai napon megérkezett a fenntartó minisztérium levele a kormányzati támogatás felhasználásáról, az Operaház a mai napon meg tudja kötni a 2013/14-es megállapodást is” – olvasható a közleményben.

„Tárgyalni csak fehér asztal mellett lehet és a közpénz elköltésének optimumával, ezért valóságtól elrugaszkodott követeléseket az Operaház vezetőségének nem áll módjában elfogadni” – tették hozzá.

Az évadnyitó premier, a Verdi-bicentenárium Falstaff-produkciója zökkenőmentesen megy majd le szombaton a televíziós közvetítéssel együtt: az Operaház művészei és dolgozói egyaránt felelősséggel végzik hivatásukat, és nem engedik a közös munka gyümölcsét eltaposni – állítják.

Forrás: MTI