Operabemutatók online

Új bemutatóit és repertoár-előadásait kínálja januártól fizetős stramingszolgáltatásban az Opera

Opera Otthonra címmel új, fizetős streamingszolgáltatással jelentkezik a 2021 januárjától az Magyar Állami Operaház. A színházi korlátozások idejére életre hívott sorozatban szombat estkénként 19:00 órától az InterTicket (jegy.hu) felületén a tervezett januári bemutatók közvetítései és népszerű repertoárelőadások felvételei is elérhetők lesznek. Az új szolgáltatással párhuzamosan az Opera Facebook-oldalán a jövőben is sugározza ingyenes sorozatait.

Noha a járványhelyzet miatt nyilvános előadások megtartása a színházakban nem lehetséges, a Magyar Állami Operaház feltett szándéka, hogy meghirdetett bemutatóit továbbra is a nagyközönség elé tárja. Ebből a célból indul útjára az Opera Otthonra fizetős streamingszolgáltatás, amely a korlátozások fennállásáig egyszeri, folyamatos megtekintés mellett teszi elérhetővé a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett legfrissebb produkcióit.

A fizetős közvetítések közt elsőként 2021. január 9-én 19:00 órától Purcell A tündérkirálynő című művének 2016-os felvétele látható. Az eredetileg Shakespeare Szentivánéji álmának előadásához készült zeneszámokat a próza elhagyásával Almási-Tóth András rendező illesztette egyedi történetbe, amelyben egy, a noir műfaját idéző nagyvárosi történet bontakozik ki magányos szereplőkkel, bűnnel, gyilkossággal és szerelemmel. Az előadás főbb szerepeit Baráth Emőke (Tündérkirálynő), Fried Péter (Költő), Gianluca Margheri (Idegen), valamint Ducza NóraSzemere ZitaDaragó ZoltánRab Gyula és Szappanos Tibor alakítják. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara (karigazgató: Strausz Kálmán) és a Fekete-Kovács Kvintett, vezényel Benjamin Bayl.

Opera otthonra

Január 23-án 19:00órától Vecsei H. Miklós új rendezésében látható Mozart Szöktetés a szerájból című daljátéka. A magyar nyelven, Varró Dániel új fordításával és Kiégő Izzók vetítéseivel készülő, friss produkcióban a főszerepeket Wunderlich József (Szelim basa), Miklósa Erika (Konstanze), Rácz Rita (Blonde), Balczó Péter (Belmonte), Szerekován János (Pedrillo) és Gábor Géza (Ozmin) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karvezető: Csiki GáborHalász Péter vezényli.

Január utolsó hétvégéjén két régen látott, egykor népszerű magyar egyfelvonásos opera látható, amelyek új bemutatóit Galambos Attila új magyar fordításában Varga Bence állítja színpadra, az Opera Zenekar és Kórus (karigazgató: Csiki Gábor) közreműködésével, Oliver von Dohányi karmester irányításával.

Január 30-án 19:00 órától Dohányi Ernő Simona néni című vígoperáját tekinthetik meg az érdeklődők. Az itáliai történetben, ami érdekes módon mégis inkább Wagner és Richard Strauss munkássága előtt tiszteleg, a szerelmi csalódásában belekeseredett címszereplő unokahúgát igyekszik túlzott mértékben óvni a rossz tapasztalatoktól, de szerencsére a boldogság végül nem kerüli el a szerelemeseket. A főbb szerepeket Megyesi Schwartz Lúcia (Simona néni), Miksch Adrienn (Beatrice), Sáfár Orsolya (Giacinta), Varga Donát (Ghino gróf), Cseh Antal (Florio gróf) és Pataki Bence (Nuto) alakítják.

Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)

A Dohnányi-mű után közvetlenül Hubay Jenő A cremonai hegedűs című egyfelvonásosának bemutatója szerepel a műsoron. Cremona városa különleges pályázatot ír ki egy mesterhegű elkészítésére: a nyertes nemcsak egy aranyláncot, hanem Ferrari mester gyönyörű lányának kezét is elnyeri. Szólista szerepben Köpeczi Sándor (Ferrari mester), Sáfár Orsolya (Giannina), Ninh Duc Hoang Long (Sandro), Sándor Csaba (Filippo) és Palerdi András (Polgármester) hallhatók.

A fizetős szolgáltatások megjelenésével párhuzamosan Opera Facebook-oldalán folytatódnak az ingyenes közvetítések is. 2021 januárjától a Tercett-Trió-kamaraestek hétfőnként, az OperaSzerda opera-keresztmetszetei szerdánként, a MaszkaBál-áriaestek pedig pénteken és vasárnap jelentkeznek továbbra is 20:00 órai kezdettel.

Magyar Állami Operaház / Opera-Világ