Népszerű rendezők az Armel Operafesztiválon

Június 29-én Alföldi Róbert A varázsfuvola rendezésével indul a nyolcadik Armel Opera Festival

Alföldi Róbert először dolgozik a Szegedi Nemzeti Színházzal a fesztiválon. A szegediek által szervezett meghallgatáson több mint 100 énekest hallgatott meg, a válogatás egy teljes napon át tartott. „Mindenki azt gondolja, hogy ismeri (A varázsfuvolát), ezért nagyon nehéz alkotói helyzetbe kerültem. A cél az volt, hogy ne abból az ellengondolatból induljak ki, hogy hogyan nem akarom megcsinálni. Úgy akartam tekinteni a darabra, mint a kisgyerek egy autóra, amit kibelez, szétszed, és jó esetben úgy rak össze, hogy minden kerék és műszer a helyén van és még megy is. Nem kutakodtam semmilyen szimbólumrendszer után, biztos vagyok abban, hogy e nélkül is sötét mélyre lehet menni ebben a történetben, a lehető legkézenfekvőbb kérdések felvetésével. Zavarban vagyok tőle.”

Alföldi Róbert és Eötvös Péter (fotó: Armel Operafesztivál)
Alföldi Róbert és Eötvös Péter (fotó: Armel Operafesztivál)

Ahogy Alföldi saját bevallása szerint „csikószerű” fiúkból és lányokból álló, fiatal „kölök csapatot” válogatott össze A varázsfuvolára, Novák Péter is elsősorban fiataloknak szóló Figarót rendezett. Így érthető, hogy az előadást Kolozsvárott is – opera-körökben szokatlan módon – a facebook szájhagyománya tette teltházassá. „Jó volt ezt látni. Szeretném a fiatalokat visszaszoktatni az épületbe. A darabot is úgy választottam – hisz ez az első opera-rendezésem – hogy igazi feladatot adjon a társulat izgalmas és tehetséges tagjainak. Bár a Figaro első ránézésre egy szappanopera, nekem a létezéssel kapcsolatos viszonyomat változtatta meg. Egy hatalmas kozmikus társasjáték, amelyben – mint Mozart zenéjében mindenütt – minden hangban és minden harmóniában ott rejlik a feloldás, a megbocsátás.”.

A többi darabért is érdemes a Tháliába zarándokolni június végén-július elején. Vajda Gergely elmondása szerint Donizetti Calais ostroma (English Touring Opera, London) című operája hiánypótló mű, hiszen Donizettit nagyon ritkán láthatunk itthon, akárcsak Rimszkij Korszakovot. Utóbbi Mozart halálának körülményeit boncolgató Mozart és Salierijét a produkciót jegyző cseh J. K. Tyl Színház (Plzen, Cseh Köztársaság) egy furcsa fricskával egy olasz kortárs egyfelvonásossal állította párba. Sergio Rendine Segreto d’Importanzája (Szigorúan bizalmas) azzal a városi legendával játszadozik el, mely szerint Mozart csak tettette halálát és Rossiniként nyugodtan élte világát tovább – Olaszországban. A belga darab, Annelies Van Parys Private View-ja (Muziektheater Transparant, Antwerpen) egy jó Hitchcock parafrázishoz illően (Hátsó ablak) nézőit kukkolóvá avatja, s legféltettebb titkaink természetével foglalkozik.

Eötvös Péter és Vajda Gergely (fotó: Armel Operafesztivál)
Eötvös Péter és Vajda Gergely (fotó: Armel Operafesztivál)

Eötvös Péter az Armel tavaly meghirdetett Mátyás király („Mátyás az igazságos”) operaíró pályázatát érkezett értékelni. (A zsűri további tagjai Alföldi Róbert, Walter Kobéra és Vajda Gergely voltak.)  Az első helyezett Mariana Ungureanu moldáv zeneszerző és Bertrand Brouder francia librettista Mathias and the Truthteller (Mátyás és az Igazmondó) című ötszereplős pályázati anyaga lett, azzal a zsűri által szabott feltétellel, hogy a szerzőpáros tovább dolgozik a szinopszis tökéletesítésén és a librettón Alföldi Róberttel. A zsűri két magyar pályázatot is kiemelt. Hajós András-Dinyés Dániel kettősét („Mátyástábor”) felkérést kapnak egy más tematikájú opera megírására, mely az elkövetkezendő években bemutatásra kerül az Armel Operafesztiválon. Horváth Balázs „Márkahűség” című darabjának befejezéséhez és bemutatásához pedig a fesztivál magyar társ-megrendelőt, partner színházat keres majd.

Havas Ágnes beszámolt a fesztivál egyéb idei elfoglaltságairól is. Június elején Avignon-ban mutatják be a tavalyi Fesztivál magyar darabját, a Szegedi Nemzeti Színház Márai-előadását, Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című operáját, a 2015-ös pilseni Európa Kulturális Főváros programsorozaton három idei fesztiváldarabbal vendégszerepelnek, de magukkal viszik a Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanniját is, a tavalyi Primavera Fesztivál nyertesét. Augusztusban az Armel Opera Festival első alkalommal költözik ki a Sziget Fesztiválra, ahol izgalmas, rövid programokkal és etüdökkel várják a szigetlakókat.

A fesztivál honlapján további információ olvasható az előadásokról.