Nem megy Bayreuthba Netrebko

Az orosz díva néhány nap múlva mutatkozott volna be az Ünnepi Játékokon

A tavalyi év egyik operai szenzációja volt a bejelentés, hogy idén Anna Netrebko is debütál a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. Az orosz világsztár, akit elsősorban az olasz és az orosz repertoár avatott tolmácsolójaként tart számon a közönség és a kritika, néhány évvel korábban már bemutatkozott Wagner-operában – a Lohengrin Brabanti Elzáját énekelte Drezdában, Christian Thielemann vezényletével. Ugyanezt az alakítást ismételte volna most meg augusztus 14-én és 18-án Bayreuthban, Yuval Sharon tavaly bemutatott rendezésében, ismét Thielemann-nal – legalábbis a tervek szerint.

A Bayreuthi Ünnepi játékok vezetése tegnap tájékoztatta a sajtót, hogy a fellépésekre mégsem kerül sor: mint a közlemény írja, bár Netrebko hangja ép, szigorú orvosi utasításra háromhetes pihenőre kényszerül, hogy regenerálódhasson. Helyette Anette Dasch lép fel ezen a két napon, aki 2010 és 2013 között már énekelte a szerepet a Lohengrin korábbi, Hans Neuenfels rendezte bayreuthi produkciójában.

Anna Netrebko

Nem ez volt az egyetlen lemondás, ami az idei bayreuthi Lohengrin-előadásokat sújtotta: Anette Dasch már június 29-én is beugrott a megbetegedett Camilla Nylund helyett, a ma esti előadáson pedig Tomasz Koniecznyt helyettesíti Thomas J. Meyer Telramund szerepében.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok idei eseménysorozata a hagyományoknak megfelelően július 25-én kezdődött, ezúttal a Tannhäuser új produkciójának bemutatójával. A fesztivál augusztus 28-án a Katharina Wagner rendezte Trisztán és Izolda előadásával ér véget. A fesztivál idei Parsifal-produkciójáról rövidesen az Opera-Világ is beszámol.

Bayreuther Festspiele / Opera-Világ