Nem maradnak el a Salzburgi Ünnepi Játékok

Igaz, a tervezettnél jóval szerényebb formában kerülnek megrendezésre

Hosszú hetek találgatásai után immár biztosnak látszik: megrendezik a hagyományosan július utolsó hetében kezdődő Salzburgi Ünnepi Játékokat – ezúttal rövidített formában, augusztus 1. és 31. között. A döntés azért különösen fontos, mert a fesztivál idén éppen 100 esztendeje, 1920-ban került először megredezésre.

Salzburger Festspiele – logo

A Salzburgi Ünnepi Játékok tervezett 212 előadásából a koronavírus-járvány miatt csak 90-et tartanak meg, a rendezvény 16 helyszínét pedig 7-re csökkentik. A közönség létszámát is úgy szabják meg, hogy biztonságosan lehessen leültetni a nézőket: a nézőtéren csak minden második székre lehet majd ülni, a közönségnek maszkot kell viselnie a belépéskor, de az előadás alatt le lehet venni.

Operabemutatót mindössze kettőt tartanak az ünnepi szezonban, egy-egy mű lesz látható a fesztivál két „háziszerzőjétől”. Mozart Così fan tutte című művét a megszokott 2300 néző helyett 1000 ember előtt viszik színre a Großes Festspielhausban, Richard Strauss Élektráját (korunk egyik legjelentősebb rendezője, Krzysztof Warlikowski színpadra állításában) pedig 700 nézőnek játsszák a Felsenreitschuléban.

Salzburg, Felsenreitschule

Markus Hinterhäuser művészeti igazgató elárulta, hogy a Così fan tuttét visszafogott díszletekkel, jelmezekkel és kevés próbával mutatják be. Hugo von Hofmannsthal Jedermann (Akárki) című művéből pedig 14 előadást tartanak a Dóm téren, a katedrális előtt. Ezek egyikén, augusztus 22-én emlékeznek meg arról, hogy éppen 100 éve nyílt meg először a fesztivál Salzburgban. A téren rendszerint 2300 férőhelyet rendeznek be, de most csak 1250 néző nézheti alkalmanként az előadást.

A rendezvény 230 ezer jegyéből 180 ezret már eladtak mintegy 80 ország vásárlóinak, de a korlátozások miatt csak 70 ezer férőhelyet tudnak biztosítani. A fesztivál ezért személyenként két jegyet ad ki, és csak azok birtokosai vehetnek részt az előadásokon. A vásárlók nevét rányomtatják a jegyre, és ellenőrzik is azok felhasználását.

MTI / Opera-Világ