NEFMI: pazarlás áll az operaházi elbocsátások hátterében

Mintegy ötven oldalon dokumentálták eddig azokat a szabálytalanságokat, amelyeket a Magyar Állami Operaház elmúlt éveinek gazdálkodását vizsgálva tártak fel – jelentette ki Hardy F. Gábor, az intézmény működését és gazdálkodását vizsgáló bizottság elnöke az MTI-nek.

Az eddigi dokumentáció az elmúlt hetek vizsgálódásának eredménye, de a bizottság vezetője szerint az anyag folyamatosan bővül. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője, Réthelyi Miklós mindenesetre már az eddig összegyűlt anyagot is elegendőnek találta ahhoz, hogy azonnali hatállyal felmentse a dalszínház főigazgatóját, Vass Lajost, és gazdasági igazgatóját, Szabó Attilát.

Hardy F. Gábor hozzátette: meglátása szerint egyik volt vezetőnek sem érdeke, hogy közalkalmazottként továbbra is a színház kötelékében maradjon, ezért jelenleg közös megegyezéssel való távozásukról folynak tárgyalások. Ezzel párhuzamosan várhatóan a főigazgatói feladatokkal is kibővül a miniszteri biztossá szeptemberben kinevezett Horváth Ádám operaénekes jogköre.

Horváth Ádám a fidelio.hu internetes portálnak nyilatkozva azt is kijelentette: a vártnál sokkal rosszabb az Operaház gazdasági helyzete – míg pár napja csak 300 millió forint körüli hiányt felételeztek, addig mára úgy tűnik, ez az 1,3 milliárd forintot is elérheti. A miniszteri biztos arról is beszámolt, hogy az október 22-i leváltásokat megelőző este nagy mennyiségű dokumentumot semmisítettek meg az igazgatóság titkárságán, illetve szállítottak el az Operaházból.

Összefoglalónk az Operaház elmúlt tíz évének eseményeiről:

Bizottság helyett I.
Bizottság helyett II.
Bizottság helyett III.