Művészeti igazgató lett Juan Diego Flórez

Méghozzá ott, ahonnan világkarrierje elindult

Juan Diego Flórez lesz a pesarói Rossini Operafesztivál művészeti igazgatója – jelentették be hivatalosan is tegnap. Flórezt az intendáns, Ernesto Palacio javaslatára nevezte ki az igazgatótanács. Új vezérigazgatót is kapott a fesztivál Christian Della Chiara személyében. Mindkettejük megbízatása három évre szól.

A limai születésű tenor, Juan Diego Flórez nemzetközi kiugrására éppen a pesarói fesztiválon került sor, amikor 1996-ban a Mathilde di Shabran című opera Corradinóját énekelte. Összesen tizenöt operaprodukcióban és további tizenegy koncerten működött közre Rossini szülővárosában, ahová – mint ebből is látszik – azóta is rendszeresen visszatér. Kinevezése utáni nyilatkozatában Flórez kiemelte, megtiszteltetésnek érzi, hogy épp az a fesztivál bízta meg őt ilyen megtisztelő feladattal, ahol huszonhárom évesen művésszé érett. Hangsúlyozta: azon lesz, hogy énekesi feladatait össze tudja egyeztetni művészeti igazgatói kötelezettségeivel, hogy a lehető leghatékonyabban segíthesse Palacio intendánst a programok és a művészi célok megvalósításában.

Juan Diego Flórez és Ernesto Palacio

Ernesto Palacio felidézte, hogy 1994 óta állnak személyes és munkakapcsolatban Flórezzel, művészi együttműködésük rendkívül szoros, ezért biztos benne, hogy a kinevezés új fejezetet nyit a fesztivál történetében.

Daniele Vimini, az igazgatótanács elnöke nyilatkozatában „a kortárs Rossini-játszás szimbólum”-ának nevezte Flórezt, aki 2022. január 1-jétől tölti be új pozícióját.

Rossini Opera Festival / Opera-Világ