Mozart-operával folytatódik az Operamacera

A Figaro házassága lesz az operabeavató-sorozat következő darabja 

A Nemzeti Filharmonikusok január 14-i Operamacera-sorozatát ott folytatják, ahol decemberben abbahagyták. Dinyés Dániel karmester–zeneszerző és Göttinger Pál rendező ezúttal a kacagtató, fordulatokkal teli Figaro-történet folytatását, Mozart örökbecsű vígoperáját cincálja szét, analizálja és rakja újra össze a közönség szeme láttára, és vélhetően legnagyobb csodálkozására.

A két kiváló alkotó a hazai énekes gárda legjobbjaival karöltve ugyanis a mű és a színpadi énekes játék mélyére vezeti a hallgatót, nem keresztmetszetet adva, hanem olyan összefüggésekre is rávilágítva, amelyek egy hagyományos operaelőadás alatt rejtve maradhatnak a hallgató–néző előtt. Például bátran megismételhető egy rész, ráérősen lehet kutakodni a zenei szövet és énekszólamok összefüggései között, egy jelenetet többféleképpen is ki lehet próbálni, zeneileg és színpadilag egyaránt. A nagyszerű művészek a mozarti operaszínpad bebarangolására hívják a közönséget január 14-én 11.00 és 15.00 órakor a Müpa Fesztivál Színház előadótermébe.

Kolonits Klára (fotó: Éder Vera)

A sorozat azoknak a fiataloknak és örök fiataloknak szól, akik szeretik a zenét, de nem értik; akik értik, de nem szeretik; akik, bár értik és szeretik, de érzik, hogy még rengeteg titkot rejt egyetlen dallam; akik mindig szerették volna meglesni, hogy születik egy mozdulat a zenében és zenére; akik gyerekkorukban minden kezük közé kerülő dolgot szétszedtek; akiknek a legózás volt a mindenük és ma is leülnek játszani a kicsikkel; akiknek a felfedezésről nem csak földrészek jutnak eszébe; akik mindig is imádták a színházi dolgokat; akik soha nem értették miért jó ez a „színházasdi”! Régimódi, ráérős kutakodás az operákról, az örömükben/halálukban hosszan énekelő szereplőkről – dallam, kíséret, szereplő és jelenet nem marad szétszedetlenül és újra felépítetlenül, „operamacerálatlanul”!

2018. január 14. (vasárnap) 11.00 és 15.00 óra, Fesztivál Színház

Wolfgang Amadeus Mozart  FIGARO HÁZASSÁGA

Közreműködnek:
Grófné: Kolonits Klára
Gróf: Cseh Antal
Susanne, a szobalány: Bordás Barbara
Cherubin, a Gróf apródja: Kálnay Zsófia

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Rendező: Göttinger Pál
Karmester: Dinyés Dániel

Nemzeti Filharmonikusok