Kolozsvári előadások az Erkelben

Január 13-án és 14-én magyar operákkal és Weber Oberonjával vendégszerepel a Kolozsvári Magyar Opera társulata

Január 13-án és 14-én ismét az Erkel Színházban vendégeskedik a Kolozsvári Magyar Opera. 13-án (szombaton) az Operával az előző évadban közösen bemutatott két egyfelvonásost, a Béla futása és a Pikkó hertzeg című produkciókat, 14-én (vasárnap) Weber Oberon című operáját láthatja a közönség.

Ruzitska József: Béla futása / Orbán György: Pikkó hertzeg

Chudy József bécsi magyar zeneszerző, karmester Pikkó hertzeg és Jutka Perzsi (1793) című műve az első magyar opera, amelynek azonban teljes zenei anyaga elveszett. Az elveszett mű helyett Orbán György a zenei anyag mellett új librettót is írt a Pikkó hertzeghez, amelyben a befejezés kivételével hűen követi az eredeti mű cselekményét. Alig több mint két évtizeddel a Pikkó hertzeg bemutatása után keletkezett Ruzitska József műve, a Béla futása (1822), amelynek a zenéje és a szövege fennmaradt, ezért egyes források ezt tekintik az első magyar operának. Anger Ferenc rendezése 2017. májusában mutatkozott be a kolozsvári és a budapesti közönség előtt.

Jelenet a Béla futása c. operából (fotó: Csibi Szilvia / Magyar Állami Operaház)

Carl Maria von Weber: Oberon

Weber 1824-ben felkérést kapott a Covent Gardenből egy új opera megkomponálására, és bár orvosa figyelmeztette a zeneszerzőt az utazással járó kockázatra, Weber fontosabbnak tartotta családja anyagi szempontjait, és elfogadta a meghívást. A londoni intendáns két témát kínált neki: Faust és Oberon története közül Weber ez utóbbit választotta. A bemutató sikere elsöprő volt, ám az erőltetett próbafolyamat során Weber egészsége még jobban megrendült, és már nem tudott visszatérni Németországba. Hiába a nehéz körülmények és a sürgető idő, mégis úgy tartják, hogy legszebb dallamait ebben az operájában alkotta meg. Selmeczi György 2017 szeptemberében színpadra állított produkcióját most a budapesti közönség is megismerheti.

Bővebb információ és jegyvásárlás az Operaház honlapján.

Magyar Állami Operaház