Mahler-kiállítás nyílt az Operaházban

Gustav Mahler budapesti éveiből nyílt kiállítás a királyi lépcsőházban.

Gustav Mahler - Krasznai János szobra
Gustav Mahler – Krasznai János szobra

A szeptember 5-i évadnyitó előadás előtt Gustav Mahler budapesti éveiből nyílt kiállítás a királyi lépcsőházban, ahol Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából felavatták a zeneszerző és egykori operaházi igazgató portrészobrát is. A szobor Krasznai János szobrászművész alkotása.

A megnyitón beszédet mondott Vass Lajos főigazgató és Fischer Ádám is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Mahler két és fél éves budapesti igazgatóságából ne csak arra emlékezzünk, hogy sértetten távozott és lényegében „elüldözték”, hanem arra is, hogy előbb idehívták, tehát megvolt a szándék, hogy a kor egyik legjelentősebb muzsikusát tartósan Pestre kössék – még ha nem is így alakult végül. Később Rockenbauer Zoltán azt emelte ki, hogy nekünk, magyaroknak különös érzékünk van a tehetségek elherdálásához, és példaként hozta Bécset, ahol Mahler tíz évig maradt igazgató. Jelen volt Ioan Holender, és megszólalt az osztrák nagykövet is.

A szobor leleplezése után kezdődő koncerten Mahler  II. (Feltámadás) szimfóniája hangzott fel, ezzel nyitott a Mahler-hét. A következő koncert 9-én lesz a Művészetek Palotájában, a Fesztiválzenekar által szervezett Budapesti Mahler-ünnep nyitórendezvényeként, ahol szintén kiállítás nyílik Gustav Mahler és Bécs címmel. A zeneszerző most felavatott szobra 9-étől a Müpában lesz látható a kiállítás végéig, majd visszakerül az Operaházba.