Mefistofele-premier az Operaházban

Arrigo Boito Mefistofele című operáját láthatja a közönség egy hét múlva, majd további három alkalommal a hónapban, illetve az évad második felében (februárban) újabb szereposztás mutatkozik be.

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

A három részben játszott előadás rendezője Kovalik Balázs, aki 1997-es szegedi rendezését adaptálta az Operaház színpadára. Alkotótársai: Antal Csaba díszlettervező, Benedek Mari jelmeztervező és Venekei Marianna koreográfus.

Kovalik Balázs koncepciójának alapja, hogy Faust és Mefisztó csak együtt, egymással való kölcsönhatásukban válnak azzá, akivé, és önmagukban nem lennének azok az emblematikus figurák, akik oly sokszor megihlették az írókat és zeneszerzőket. Ez a két egymásba fonódó és csak együtt létező szál a színpadon egy DNS-spirálra emlékeztető díszlet formájában realizálódik, amely egyúttal a bábeli toronyhoz is hasonlít.

Boito, „aki a zenében is irodalmat tud teremteni” – ahogy Kovalik Balázs fogalmazott –, operájában jobban támaszkodik Goethe művére, mint Gounod, és a különböző címadás nem az egyetlen különbség a két darab között. Boito nemcsak Mefisztót választja címszereplőnek, hanem beemeli operájába a Gounod-nál nem szereplő, az Úr és az Ördög közti fogadást, de felhasználja Goethe Faustjának második részét is: a Heléna-jelenetben például.
A rendező technikailag nehéz darabnak nevezte az operát, amely nagy létszámú apparátust foglalkoztat, négy színváltozással és az ezzel járó öltözésekkel. Magyarországon eddig nem sokszor játszották, de az ősbemutató után nagyon gyorsan sor került a hazai bemutatóra is a Nemzeti Színházban. Később játszották az Operaházban, majd a Margitszigeten, és legutóbb Szegeden.

Mint a főigazgató, Vass Lajos elmondta: a keddi premier indoka, hogy a VIP-jegyek miatt a hétvégi premier többe kerül a színháznak, hiszen drágább jegyeket osztanak ki bevétel nélkül, ezért aztán minden idei premier hétköznapra fog esni, így próbálnak spórolni.

A szereposztás:

Mefistofele: Bretz Gábor
Faust: Fekete Attila
Margherita – Helena: Létay Kiss Gabriella
Wagner – Nereo: Boncsér Gergely
Marta – Pantalis: Pánczél Éva
Karmester: Kovács János 

Bemutató: 2010. szeptember 14., 19:00

További előadások: 2010. szeptember 17., 19. (11h), 22.