Magyar évad a Metben

Közzétették a következő évad Metropolitan-közvetítéseinek darabjait

A víg özvegy: Renée Fleming és Nathan Gunn (fotó: Brigitte Lacombe)
A víg özvegy: Renée Fleming és Nathan Gunn (fotó: Brigitte Lacombe)

A jövő évadban is közvetíteni fogják a New York-i Metropolitan Opera előadásait a mozikban: az intézmény közzétette a jövő évadban sugárzott előadásainak listáját, melyek közt több magyar vonatkozású előadás is található.

Októberben Verdi Macbethje nyitja a sort, melyben a főszereplő párt Anna Netrebko és Željko Lučić énekli. Egy héttel később a Met új produkciója lesz látható, Mozart Figaro házassága című művét Richard Eyre rendezi és James Levine vezényli, a főbb szerepeket Ildar Abdrazakov, Marlis Petersen, Peter Mattei és Marina Poplavszkaja alakítja. November elsején a Carment közvetítik, Anita Rachvelishvilivel a címszerepben, két héttel később pedig egy kortárs különlegesség, John Adams Klinghoffer halála című operája lesz látható.

Decemberben Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című darabját Johan Reuterrel, Johan Bothával és Annette Daschsal közvetítik, majd a következő évet Lehár A víg özvegy című operettje nyitja, a főszerepet Renée Fleming fogja énekelni. A sort Offenbechtól a Hoffmann meséi folytatja, Hoffmannként Vittorio Grigolo lép színre, a női szerepeket Hibla Gerzmava, a negatív figurákat pedig Thomas Hampson énekli.

Február közepén egy régen várt előadást láthatunk a Metből: ahogyan korábban már írtunk róla, az operaház a varsói Nemzeti Operával együttműködésben, Mariusz Treliński rendezésében viszi színre Csajkovszkij Jolantáját és Bartóktól A kékszakállú herceg várát. Előbbi főszerepét Anna Netrebko, utóbbiét Mikhail Petrenko, és – a lengyel előadáshoz hasonlóan – Nadja Michel énekli, az előadásokat Valerij Gergijev vezényli.

A kékszakállú herceg vára (fotó: Krzysztof Bieliński)
A kékszakállú herceg vára (fotó: Krzysztof Bieliński)

Tavaszra sem fogy ki a Met sztárénekesekből: Rossini A tó asszonya című operájában Joyce DiDonato és Juan Diego Flórez szerepel, az évad utolsó közvetített új produkciója pedig Mascagni Parasztbecsülete és Leoncavallo Bajazzókja lesz, a David McVicar rendezte előadásban mindkét tenorfőszerepet Marcelo Álvarez énekli, mellette Patricia Racette és Eva-Maria Westbroek lép fel.

A műveken kívül az évadnak más magyar vonatkozása is van: februárban Bretz Gábor áll be a Carmen Escamillójának szerepébe (sajnos ezt a szereposztást egyelőre nem közvetítik), valamint októberben és novemberben Fischer Ádám vezényli A varázsfuvolát.