Kihirdették az Opera Awards 2014. évi jelöltjeit

Fiatal énekes kategóriában Baráth Emőkét is jelölték

Baráth Emőke (fotó: Raffay Zsófia)
Baráth Emőke (fotó: Raffay Zsófia)

Közzétették a londoni székhelyű Opera Awards 2014-es döntőseinek listáját. Az angol Opera Magazine-hoz köthető díj tizenkilenc kategóriája az operaéletnek csaknem egészét lefedi.

Legjobb férfi énekes kategóriában többek között Peter Mattei, Luca Pisaroni és Michael Volle, a hölgyek között Diana Damrau, Anja Harteros, Petra Lang, Adrienne Pieczonka és Krassimira Stoyanova versenyez a díjért. A karmester-díj jelöltjei között Andris Nelsons és Kirll Petrenko is szerepel, a közönségdíjért pedig többek között Joyce DiDonato, Anna Netrebko, Renée Fleming, Juan Diego Flórez és Bryn Terfel is indul.

Az évfordulós produkciók között a Bajor Állami Operaház A végzet hatalma és a Metropolitan Parsifal-előadása is a jelöltek között van, a rendezők közül Calixto Bieito és Martin Kušej is jelölt. A fesztiválok között az Aix-en-Provence-i és a Glyndebourne-i is versenyez, a legjobb újra felfedezett mű kategóriájában pedig magyar vonatkozású jelölt is akad: Cavalli Elenájának címszerepét Baráth Emőke énekelte, aki maga is szerepel  a legjobb fiatal énekes kategóriában a jelöltek között.

A díjnak számos további kategóriája van, kiválasztják a legjobb kiadványokat, új produkciót, díszlettervezőt és szponzort is. A győztesek kihirdetésére és a díjátadóra április 7-én kerül sor Londonban. A jelöltek részletes listáját a szervezet honlapján olvashatják.