Liszt Ferenccel és Vörös Szilviával tér vissza ma estétől a milánói Scala

Bécshez hasonlóan kamaraestekkel csalogatják vissza az élő muzsikára vágyó közönséget

Ma este nyílik meg újra a koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a milánói Scala. A híres operaház júliusra négy koncertből álló sorozatot tervez egyharmadára csökkentett közönség előtt. A kétezer férőhelyes operaház előadásaira egyelőre alkalmanként csak 600 nézőt engednek be, hogy be tudják tartani a távolságtartási szabályokat – adta hírül az MTI.

„Úgy vélem, sok zenerajongó már elérkezettnek látja az időt arra, hogy megint élőben hallgassa a zenét, még akkor is, ha visszafogottabban” – nyilatkozta Dominique Meyer, a Scala új főigazgatója, aki júniusban, a Bécsi Állami Operaház élén töltött utolsó hónapjában hasonló koncertsorozatot szervezett a császárvárosban is.

A milánói Scala nézőtere

A július 6-i, 8-i, 13-i és 15-i koncertek döntően a kamarazene köré szerveződnek. 6-án, azaz ma este Luca Salsi bariton mellett Beatrice Rana zongora- és Mischa Maisky csellóművész lép pódiumra. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy az újranyíló Scalában elsőként Liszt Ferenc kompozíciója, a Három Petrarca-szonett fog felcsendülni. 8-án Federica Lombardi (szoprán) és Francesco Meli (tenor) mellett Patricia Kopatschinskaja hegedűművész, valamint Giulio Zappa és Joonas Ahonen zongoraművészek adnak koncertet. 13-án „New Voices at La Scala” címen fiatal énekesek lépnek pódiumra, köztük Vörös Szilvia mezzoszoprán is, 15-én pedig a Scala Filharmonikusainak tagjai adnak kamaraestet.

Meyer hangsúlyozta, hogy a helyi egészségügyi szakemberek segítségével mindent megtesznek, hogy az operaház biztonságos legyen. A közönségnek maszkot kell majd viselnie a belépéskor és kilépéskor, de a nézőtéren ez nem lesz kötelező. Szünetet nem tartanak, és egyelőre a büfé is zárva marad. A jegyárak 24-48 euró között mozognak.

A Scala augusztusban szünetet tart, majd szeptemberben kezdi az új évadot Verdi Requiemjének előadásával a milánói dómban, hogy ezzel emlékezzen a koronavírus-járvány áldozataira. Az operában szeptember 5-én Beethoven IX. szimfóniája csendül majd fel. A járvány miatt teljes operák színrevitelét egyelőre nem tervezik, mert ahhoz egyszerre túl sok művésznek kellene fellépnie.

Bővebb információk a milánói Teatro alla Scala honlapján olvashatók.

Teatro alla Scala / MTI / Opera-Világ