Lehullt a lepel: jövőre új Tannhäuser Bayreuthban

S már az is tudható, hogy kikkel

Sajtótájékoztató keretében jelentette be a fesztivált vezető Katharina Wagner, hogy milyen újdonsággal készülnek a 2019-es Bayreuthi Ünnepi Játékokon. Eszerint az új produkció a Tannhäuser lesz, amelynek legutóbbi produkciója 2011 és 2014 között szerepelt a Festspielhaus műsorán – így már időszerűvé vált a darab felújítása. (Meglepő, de ez a Wagner-opera élte meg a legkevesebb rendezést Bayreuthban: eddig mindössze nyolcat.)

A szereposztásban aligha találunk meglepetést: a címszerepet Stephen Gould énekli, aki már 2004-ben bemutatkozott e szerepben a Zöld Dombon, és azóta is visszatérő vendége a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak – az idei nyáron Trisztánt és Siegmundot alakítja. Budapesten is számos alkalommal fellépett már a Wagner-napokon, idén épp Tannhäusert énekelte emlékezetes sikerrel. Erzsébetet a fiatal norvég szoprán, Lise Davidsen, Vénuszt pedig az orosz Jekatyerina Gubanova formálja meg a jövő évi bemutatón.

Bayreuth 2019: Tannhäuser

Nem Vénusz alakítója lesz azonban az egyetlen orosz közreműködő. Az előadást Valerij Gergijev, a szentpétervári Mariinszkij Színház főzeneigazgatója vezényli, aki elismert Wagner-interpretátor: saját társulata élén vezényelt előadásai és közös Wagner-lemezeik mellett a New York-i Metropolitan közönsége is számos alkalommal tapsolhatott már Wagner-előadásainak – Bayreuthban azonban mindezidáig nem lépett még fel.

Szintén debütáns a rendező: a Tannhäusert Tobias Kratzer, az 1980-ban született német rendező állítja színre, aki az elmúlt évtized során számos produkcióval vetette észre magát különböző németországi és ausztriai színházakban és operaházakban. Wagner művészetével sem ez lesz az első találkozása: Karlsruhéban bemutatott Mesterdalnokok-produkcióját a legjobb színházi rendezés kategóriájában jelölték a DER FAUST német színházi díjra.

A jövő évi Bayreuthi Ünnepi Játékok, mint mindig, július 25-én kezdődnek.

Bayreuther Festspiele / Opera-Világ