Kovalik Balázs távozik az Operaházból?

Kovalik Balázsnak, a MÁO művészeti igazgatójának 2010. június 30-án lejár a szerződése.

Kovalik Balázs (fotó: Éder Vera)
Kovalik Balázs (fotó: Éder Vera)

A kormány egy június 18-i határozata úgy rendelkezik, hogy a kormány irányítása alá tartozó fejezeteknél az állományba nem tartozók juttatásai, valamint a szellemi tevékenység kifizetéséhez kapcsolódó előirányzatok, keretek felhasználására új szerződés nem köthető, a lejáró szerződések nem hosszabbíthatók meg, valamint a hatályos szerződéseket haladéktalanul felül kell vizsgálni, szükséges esetben intézkedni kell felbontásukról – közölte az MTI.

A Magyar Állami Operaház művészként és rendezőként továbbra is számít Kovalik Balázsra – nyilatkozta az igazgatóság. Kovalik Balázs határozott időre szóló szerződéssel töltötte be idáig a művészeti igazgatói posztot, amely megbízatását több alkalommal meghosszabbították.  A pozícióra pályázatot mindeddig nem írhattak ki, mivel a poszt a szervezeti és működési szabályzatában nem szerepel, és az SZMSZ módosítása évek óta húzódik.

Az illetékesek az MTI-nek elmondták, hogy Fischer Ádám szerződése 2012. június 30-ig szól a művészeti tanács elnöki posztján.