Gálaesttel és a Parsifallal búcsúztatják Holendert

Szombaton nagyszabású gálaesttel búcsúztatják Ioan Holendert, a Bécsi Állami Operaház igazgatóját.

Ioan Holender
Ioan Holender

1991-ben, Eberhard Wächter igazgató váratlan halála után lett a Staatsoper teljhatalmú ura, ezt megelőzően művészeti titkárként dolgozott az intézményben. A hetvenöt éves, temesvári születésű Holender pályafutása kezdetén rendező-asszisztensként és teniszedzőként is dolgozott szülővárosában, majd a család Ausztriába költözése után csakhamar a Starka művészeti ügynökségnél találta magát, amit pár év múlva már saját vállalkozásként, Opernagentur Holender néven működtetett. (Ügynöksége révén sok, később világhírnévre szert tett fiatal énekes karrierjét egyengette, köztük a magyar Sass Sylviáét is.) A Staatsoper élére történő kinevezése után négy évig párhuzamosan a Volksopert is vezette. Tizenkilenc éves hivatali idejével a Staatsoper leghosszabb ideig regnáló igazgatója búcsúzik most Bécstől. Vezetése alatt a színház 83 opera-, 63 balett- és 11 gyermekopera-bemutatót tartott – utolsó premierje a néhány napja bemutatott Tannhäuser volt.

A június 26-én sorra kerülő, háromrészes monstre operagálán (mely a „Musikalische Rückschau”, azaz Zenei visszatekintés fantáziacímet viseli) a világ vezető énekesei és karmesterei lépnek fel. Énekelni fog – a teljesség igénye nélkül – Natalie DessayAnna NyetrebkoVioletta UrmanaElīna GarančaWaltraud MeierBarbara FrittoliPlácido DomingoJosé CuraThomas HampsonSiegfried JerusalemMichael SchadeThomas QuasthoffRamón VargasFerruccio FurlanettoSimon Keenlyside és Ildebrando D’Arcangelo, vezényel Zubin MehtaFranz Welser-MöstAntonio PappanoBertrand de BillyPeter SchneiderFabio LuisiMarco ArmiliatoSimone YoungThomas Lang, Plácido Domingo, Michael Halász és Guillermo García Calvo.

A Holender-éra utolsó operaelőadására június 30-án, szerdán kerül sor. Wagner Parsifaljának különleges, egyszeri alkalommal színre kerülő előadásán Stephen Gould (Parsifal), Waltraud Meier (Kundry), Matti Salminen (Gurnemanz) és Thomas Hampson (Amfortas) lép fel a főbb szerepekben, a dirigens a Staatsoper szeptembertől kinevezett főzeneigazgatója, Franz Welser-Möst lesz. (A gáláról és a Parsifal-előadásról bővebb információk a Staatsoper honlapján taláhatók.)

Mint ismeretes, Holender további terveiről meglepő híreszteléseket közölt az osztrák és a magyar sajtó: több lap tudni vélte, hogy szeptembertől a Magyar Állami Operaház főigazgatójaként folytatja pályafutását. (Holender jelenleg tanácsadóként segíti a budapesti intézmény munkáját.) A magyar oldalról nem egyértelműen cáfolt találgatásoknak végül Holender vetett véget, aki bejelentette: kétéves tanácsadói szerződést kötött a New York-i Metropolitan Operával.