Kortárs különlegességek Bécsben és Budapesten

Már nyilvános a 11. Armel Operafesztivál műsora

Július 1. és 5. között, ismét két helyszínen látható majd az Armel Operafesztivál öt előadása: Budapesten  Müpa Fesztivál Színházában, Bécsben pedig a MuTh Színházban, ahova a fesztivál különbuszával juthat el a közönség. A produkciókat az ARTE Concert idén is élőben közvetíti.

Az első előadáson Gluck Orpheusz és Eurüdiké című darabját tekintheti meg a közönség a NorrlandsOperan produkciójában, Budapesten; a versenyszerepet, Ámort a francia Jeanne Gérard fogja énekelni.

Az Armel Operafesztivál tavaly ünnepelte tizedik születésnapját (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A következő napon az újvidéki Szerb Nemzeti Színház vendégszerepel Budapesten, Dejan Despić Adok-papok című operájában a román-francia tenor, Antonel Boldan működik közre versenyszereplőként.

A bécsi előadásokon magyar operák kerülnek színre, július 3-án Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabját a Kolibri Színház mutatja be a szerző vezényletével és Novák János rendezésében. A versenyszerepet, az Anya, a Szűz és Stefánia karaktereit a francia mezzoszoprán, Agathe de Courcy alakítja majd, a további énekes közreműködők Philipp György, Ambrus Ákos és Csapó József lesznek. A zeneszerző lapunknak adott őszi interjújában már mesélt a készülő darabról.

Vajda Gergely

Másnap Eötvös Péter Lady Sarashina című operáját tekintheti meg Bécsben a közönség, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában, melyet ismét Vajda Gergely fog vezényelni, a rendező Almási-Tóth András, a versenyszereplő Fülep Máté lesz. Az előadás további szereplői Imai Ayane, Yoshida Makiko és Meláth Andrea.

Az ötödik előadásnak július 5-én ismét Budapest ad majd otthont, a Théâtre de la Croix-Rousse, a Théâtre de la Renaissance és a Muziektheater Transparant koprodukciójában Ben Johnston és Gavin Bryars Calamity / Billy című darabjai kerülnek színre. A versenyszerepet a belga szoprán, Sarah Defrise énekli majd.

Még a fesztivál előtt kerül sor egy különleges koncertre az Armel szervezésében, a tavalyi Virtuózok fődíjasa, Kristóf Réka a New York-i Carnegie Hallban énekelhet. A koncertműsoron változatos áriák és dalok szerepelnek, a további közreműködők Äneas Humm bariton és Bogányi Gergely zongoraművész lesznek.

A fesztivál programjai, érdekességek és gyakorlati tudnivalók az Armel honlapján olvashatók.