Kilenc premier a Theater an der Wien jövő évadjában

Kilenc nagyszínpadi operapremierrel, valamint számos koncertszerű operaelőadással, hangversennyel és kamaraprodukcióval várja közönségét a 2012-2013-as évadban Bécs jelenleg legprogresszívebbnek tartott operaszínpada, a Theater an der Wien. – BÓKA GÁBOR

Theater_an_der_WienA tisztségét 2017-ig ellátó (utána a Bregenzi Fesztivál élére távozó) Roland Geyer intendáns által pénteken ismertetett program előreláthatólag a legkényesebb ízlésű operarajongók igényeit is kielégíti majd.

Claus Guth rendező tavaly megkezdett Monteverdi-trilógiája folytatódik az évad elején az Odüsszeusz hazatérése színpadra állításával. Az előadás karmestere Christophe Rousset lesz saját együttese, a Les Talens Lyriques élén, a főszerepeket Garry Magee (Odüsszeusz) és Delphine Galou (Pénelopé) alakítják. A premier időpontja 2012. szeptember 7.

Jól ismert, együtt mégis ritkán hallható műveket tűz műsorára október 10-én a Wien-parti színház: Puccini Triptichonja ezúttal csorbítatlanul kerül a közönség elé a fiatal olasz rendező, Damiano Michieletto elképzelése szerint. Az előadás karmestere Kirill Petrenko lesz a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara és az Arnold Schoenberg Chor élén. Az énekes szólisták több karaktert is megjelenítenek az est folyamán: Roberto Frontali alakítja mind A köpeny Marceljét, mind a Gianni Schicchi címszerepét, Patricia Racette pedig A köpeny Georgette-je után az Angelica nővér címszerepében lép színpadra.

Az idei Gluck-siker, a Telemaco után ezúttal a szerző francia nyelvű reformoperáinak talán legismertebbekét, az Iphigeneia Auliszbant láthatja a bécsi közönség november 8-án. A rendező, akárcsak a Telemaco esetében, most is Torsten Fischer, az előadást Alessandro De Marchi dirigálja a Bécsi Szimfonikusok élén. A szereplők között olyan világnagyságokat találunk, mint Bo Skovhus (Agamemnón), Michelle Breedt (Klütaimnésztra), Mürto Papatanasziu (Iphigeneia) és Paul Groves (Akhilleusz).

A XX. századi német operatermés egyik alapművét, Paul Hindemith Mathis, a festő című darabját mutatja be a Theater an der Wien december 12-én. Az előadás rendezője Keith Warner, karmestere Bertrand de Billy lesz a Bécsi Szimfonikusok és a Szlovák Filharmónia Énekkara élén, a címszerepet Wolfgang Koch alakítja.

A színház operaházként való újranyitása óta elmaradhatatlan az évi egy nagyszínpadi Händel-premier: ez a sorozat a jövő évadban a szerző Radamisto című opera seriájával folytatódik. A Vincent Boussard rendezte előadás vonzerejét nemcsak az énekes szólisták – legyen elég csak a címszerepet alakító David Danielst kiemelni – jelentik majd, de a Freiburgi Barokk Zenekar élén vezénylő René Jacobs produkciója is. A premier időpontja: 2013. január 20.

Az évad egyik csúcspontjának ígérkezik a február 16-án bemutatandó Rossini-ínyencfalat, a Zürichi Operával koprodukcióban készülő Ory grófja, melyben Adèle grófnőt Cecilia Bartoli, a címszerepet Lawrence Brownlee alakítja – s számunkra külön öröm, hogy a nevelő szerepében Kálmán Péter lép majd színpadra. A Moshe Leiser–Patrice Caurier páros által rendezendő előadást Jean-Christophe Spinosi dirigálja együttese, az Ensemble Matheus élén.

Újraéled a Theater an der Wien és Nikolaus Harnoncourt kapcsolata: a nyolcvanas éveinek közepén járó dirigens egy évad kihagyás után, március 17-én újra premiert vezényel a színházban, mégpedig Beethoven Fidelióját dirigálja majd az ősbemutatónak is otthont adó épületben. A címszerepet Juliane Banse énekli, Florestan Michael Schade, Rocco a Budapestről Ochs báróként ismert Lars Woldt lesz az új produkcióban. Érdekesség, hogy Harnoncourt ezúttal saját zenekara, a Concentus Musicus élén kelti életre Beethoven partitúráját – korábban mind Grazban, mind Zürichben más együttesek élén tanította be és vette lemezre, illetve DVD-re a Fideliót.

Közép-Európában ritkán színre kerülő francia opera, Berlioz Beatrix és Benedek című Shakespeare-feldolgozása lesz a színház következő bemutatója április 17-én. Az extravagáns rendezői megoldásairól ismert dán Kasper Holten állítja színpadra a produkciót (idehaza a Budapesten forgatott Juan című Mozart-feldolgozás rendezőjeként ismerhetjük), melyet Leo Hussain vezényel, s melynek címszerepeit Malena Ernmann és Bernard Richter éneklik.

Verdi-bicentenárium tiszteletére a szerző egyik ritkán játszott művét, az Attilát mutatja be utolsó premierjeként a színház július 7-én. A rendező Peter Konwitschny, a produkciót Riccardo Frizza vezényli, a címszerepben Dmitrij Belosszelszkij lesz látható–hallható.

Az évad koncertjei közül kiemelkedőnek ígérkezik az a hangverseny, amelyen – a másik bicentenárium jegyében – Wagner 1863-as bécsi hangversenyének műsorát ismétlik meg az eredeti helyszínen. Érdekesség, hogy a közreműködő együttes a régizene-előadóként ismert Les Musiciens du Louvre lesz Marc Minkowski vezényletével.

A koncertszerű operaelőadások sorában olyan különlegességek is felcsendülnek, mint Cavalli La Calistója (szeptember 16.), Vivaldi Tito Manliója (október 17.), Leonardo Vinci Artaserséje (november 20., Philippe Jaroussky szereplésével), vagy éppen Händel Amadigi Di Gaulája (2013. április 25.).
Hosszú idő után kel új életre Gaetano Pugnani Werther című, a szavalatot zenekari kísérettel alátámasztó XVIII. századi melodrámája (december 15.), és a barokk operairodalom „királynői” áriáiból ad önálló estet Joyce Di Donato november 11-én.

A Theater an der Wien jövő évadjáról bővebb információk a színház honlapján találhatók.