Kezdődik a Salzburgi Ünnepi Játékok

A világhírű fesztivál tizenkét opera- és számos koncertelőadással várja Mozart szülővárosába a zenekedvelőket

Július 19. és szeptember 1. között rendezik meg Salzburgban a hagyományos Ünnepi Játékokat, a zenei világ legnagyobbjainak közreműködésével. A fesztivál számos operaprodukciót mutat be, köztük természetesen a város leghíresebb szülöttjétől, Mozarttól is, akit a Lucio Silla, a Così fan tutte és a Szöktetés a szerájból képvisel a programban, olyan neves énekesekkel a főbb szerepekben, mint Rolando Villazón, Luca Pisaroni, Gerard Finley vagy Diana Damrau. A Szöktetés a szerájból gyerekeknek szóló változatban is színre kerül majd, akárcsak A varázsfuvola, fiatal énekesek előadásában.

Großes Festspielhaus, Salzburg
Großes Festspielhaus, Salzburg

Ugyanakkor a fesztivál programja számos korszakot és stílust felölel, egészen a kortárs zenéig. A brit szerző, Harrison Birtwhistle Gawain című darabja Christopher Maltman, John Tomlinson és Laura Aikin főszereplésével kerül színre. De természetesen mutatnak be operákat a két nagy évfordulós szerzőtől, Wagnertől és Verditől is. Előbbitől korai darabját, a Rienzit adják elő, a főbb szerepekben Christopher Ventrisszel, Emily Magee-vel és Sophie Kochhal. A nürnbergi mesterdalnokokat is bemutatják az Ünnepi Játékokon, Daniele Gatti vezényletével, Stephan Herheim rendezésében. Hans Sachs szerepét Michael Volle énekli.

Celeng Mária
Celeng Mária

Verdi Falstaffját Zubin Mehta vezényli majd, a darab címszerepét Ambrogio Maestri énekli. Igazi sztárparádének ígérkezik a Don Carlos, melyet Antonio Pappano vezényel, a főbb szerepekben pedig Jonas Kaufmann, Anja Harteros, Matti Salminen, Thomas Hampson és Eric Halfvarson hallható  majd. Ebben az előadásban egy magyar közreműködővel is büszkélkedhetünk: Celeng Mária Tebaldo szerepét énekli benne. Az évfordulós szerzőtől koncertszerű előadásban még a Nabuccót is előadják, ezt Riccardo Muti vezényli, a címszerepet pedig Željko Lučić adja elő.

A fesztivál szentel egy csokornyi művet a Jeanne d’Arc-tematikának is: Verdi alkotása mellett, melyet Paolo Carignani vezényel, a főbb szerepeket pedig Anna Netrebko és Plácido Domingo énekli, koncertszerűen előadják Walter Braunfels, 20. századi német komponista alkotását is, melyben Juliane Banse és Pavol Breslik lép fel. De a téma nem csak az operák között bukkan fel, a színi előadások között Schiller Az orléansi szűz című darabja tekinthető meg.

A koncertek között is számos világhíresség neve bukkan fel, dalestje lesz például Edita Gruberovának, Michael Schadénak és Juan Diego Flóreznek, Erwin Schrott pedig tangóestet ad. Előadják a nagy Haydn-oratóriumokat is, Nikolaus Harnoncourt vezényletével, többek között Dorothea Röschmann, Patricia Petibon és Michael Schade közreműködésével, és különböző koncerteket vezényel még Fischer Ádám, John Eliot Gardiner, Gustavo Dudamel és Christian Thielemann is.

Részletes program található a fesztivál honlapján.