Két hét múlva CAFe Budapest

Többek között Eötvös-operabemutatóval

Két hét múlva kezdődik az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléje, a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az összművészeti eseménysorozaton számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

A fesztivál arról szól, hogy felhívjuk a saját magunk figyelmét arra: milyen isteni a mában élni – mondta az eseményt beharangozó csütörtöki sajtóbeszélgetésen Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke, hozzátéve: megpróbálják úgy bevonni a művészeket a különböző programokba, hogy felfedjék, bemutassák, ők mit gondolnak erről a korról. A művészeti fesztiválon több mint 150 program várja a közönséget közel 40 helyszínen október 4. és 20. között 17 napon át – hangzott el a sajtóeseményen.

Káel Csaba kiemelte: a fesztivál programjában szerepel egy nagyon izgalmas, Magyarországon még be nem mutatott opera Eötvös Péter és a Neue Oper Wien társulatának koprodukciójában. A fesztiválon az idén 75 éves zeneszerző-karmester legendás műve, az Angels in America magyarországi bemutatóját vezényli.

Kiemelte azt is, hogy a RIAS Kammerchor, a világ egyik legjobb énekkara az Amadinda Ütőegyüttessel, James Wood karmesterrel és többek között az amerikai avantgárd zene egyik kultikus művével, a Rothko Chapel című kompozícióval készül a fesztiválra. Mint mondta, Sidi Larbi Cherkaoui személyében egy igazi világsztár kortárs alkotót köszönthet a közönség, a belga koreográfus saját társulatával, az Eastmannel, valamint Nomad című, lenyűgöző látvány- és mozgásvilágú művével érkezik a fesztiválra. A zenei programok között említette, hogy a fesztiválon fellép Sascha Ring, művésznevén Apparat, a német elektronikus zene egyik legizgalmasabb képviselője is.

A fesztiválra különleges akcióval készül a francia Olivier Grossetete, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége Pestre költözteti Budát, a Halászbástya kartonmását építi meg az Erzsébet téren lelkes városlakók segítségével – tette hozzá. Káel Csaba kitért arra is, hogy a CAFe Budapest folytatja azt a törekvést, hogy integrálja az októberi fesztiválokat, ide sorolta az eseménysorozat idején megrendezett Art Market Budapestet és a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, valamint az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt is.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja elmondta: a fesztivál programjaival a koncerttermek, a galériák és a színházak mellett közterületeken is találkozhatnak az érdeklődők. Mint fogalmazott, a fesztivál együtt lélegzik a várossal, és váratlan helyszíneken, olykor igen rendhagyó terekben is megjelennek programjai. A #kapucsengő sorozat keretében például izgalmas lakásszínházi előadásnak ad otthont a KuglerArt Szalon. A Willany Leó improvizációs táncszínháza a legforgalmasabb utcákat és tereket veszi birtokba.

A Budapest Bábszínház három előadással csatlakozott a fesztiválhoz. Ezek közül Bán Teodóra kiemelte Vizin Viktória és Gergye Krisztián zenét, báb- és mozgásművészetet lebilincselően ötvöző báboperáját. A fesztivál keretében rendezik meg a Mini-Fesztivál elnevezésű kortárs hangversenysorozatot is. Kiemelte még, hogy a Várkert Bazárban a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából a Tiltott Város Kamarazenekar lép színpadra.

Eötvös Péter (fotó: Vermes Tibor)

Eötvös Péter zeneszerző, karmester a sajtóeseményen elmondta: ez a negyedik együttműködése a bécsi nagy operával. Az Angels in America című operáját, amelyet Tony Kushner színdarabja alapján írt, idén Bécsben mutatják be, utána láthatja a közönség Budapesten, a különbség csak annyi lesz, hogy itthon a Magyar Rádió Zenekara játszik majd a zeneszerző vezényletével.

Feledi János koreográfus-táncművész arról beszélt, hogy komoly kutató, elemző munka előzte meg, mielőtt elkezdtek a táncteremben dolgozni Revenge (Élektra) című vadonatúj előadásán. Mint mondta, a mű kapcsán két kérdés foglalkoztatta, hogy a bűnt tisztára lehet-e mosni, illetve, hogy az erőszakot erőszakkal semmissé lehet-e tenni.

Barabás Lőrinc trombitás, zeneszerző az eseményen arról beszélt, hogy vadonatúj kompozícióját, a Metamorfózist a Budapest Chamber Sinfonietta mutatja be a Várkert Bazárban, az előadás első részében a trombitaművész-zeneszerző legutóbbi szólólemezéből is ad egy kis ízelítőt.

A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál gazdag programjáról és eseményeiről a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók további információk.

MTI
Fotó: Vermes Tibor / Opera-Világ