Kalmár Magda Angyalföld díszpolgára lett

Az elismerést június 1-jén adták át

A XIII. kerület 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé. A születésnap egyik rangos eseménye minden évben a díszpolgárrá avatás, melyet június 1-jén rendeztek meg az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban – betartva az aktuális egészségvédelmi szabályokat.

Tóth József polgármester – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett református lelkésznek, Grecsó Krisztián József Attila-díjas költőnek, írónak és Kalmár Magda Kossuth-díjas operaénekesnek. Mindannyian jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez, életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették annak hírnevét, tekintélyét. Jelenleg 87 díszpolgára van a XIII. kerületnek.

Kalmár Magda Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes 47 éve él a XIII. kerületben. 1967-ben lett a Magyar Állami Operaház magánénekese, 23 esztendősen. Ma már az Operaház Örökös Tagja és a Halhatatlanok Társulatának tagja. Művészi munkáját számos rangos díjjal ismerték el. 2004-ben Mesterművész díjjal tüntették ki. Pályája során bejárta a világot, vendégszerepelt csaknem valamennyi európai országban. Eddig tizenöt operalemeze, tizenöt oratóriumlemeze, több operett- és nótalemeze jelent meg. Többek között Ferencsik János, Lamberto Gardelli hívta oratórium- és operalemezek közreműködőjéül, Fischer Ádám korszakos Goldmark-felvételén, a Sába királynőjében Asztarót szólamát énekelte. Bár hivatalosan 20 esztendeje nyugdíjba vonult, még mindig fellép fővárosi és vidéki színházakban, művelődési házakban.

Forrás: 13.kerulet.ittlakunk.hu

Fotó: budapest13.hu